Sõjamehed mälestasid Alfons Rebast

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval kogunes Viitna lähistele Pauna metsa Alfons Rebasele püstitatud mälestusristi juurde mõnikümmend Saksa sõjaväes võidelnud meest, et üheskoos olnut meenutada, sõdurisuppi maitsta ja kuulsale sõjamehele austust avaldada.

Võipere küla kunagine metsaheinamaa, kuhu mullu 15. mail maaomaniku Lembit Sõmeri eestvõttel mälestusrist püstitati, oli 1941. aasta kevadel kohaks, kuhu pages punavõimu repressioonide eest poolteistsada eesti meest, et relv käes kodumaa anastajatele vastu hakata. Võitlussalga juhiks tõusis peagi Alfons Rebane.

Sõmer leidis pidulikul mälestustseremoonial, et Eestil oleks vaja rohkem Alfons Rebaseid, kes julgevad õige asja eest välja astuda, pelgamata oma elu või heaolu pärast.

Mälestusmärgi üks autoritest, kujur Simson Seakülast märkis, et kui Lembit Sõmeril mingi suur idee on, siis ta ei mahu enam oma ideega tuppa ära. “Oleks Eestis rohkem selliseid Sõmereid,” arvas Simson.

Pärast metsas toimunud tseremooniat, mille käigus ka Alfons Rebane oma viinapitsi kätte sai, suundus seltskond Muike külla, kus üheskoos maitsvat hernesuppi helbiti, sõdurilaule kuulati, riigiviina rüübati ja sõja-aastaid meenutati.

Järgmise aasta 15. mail saavad vanad mehed taas Pauna metsas kokku, et jälle Alfons Rebasele austust avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles