Tallinna-Rakvere rong alustab pühapäeval

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeva õhtul saab Balti jaamas istuda juba Rakvere rongi peale.
Pühapäeva õhtul saab Balti jaamas istuda juba Rakvere rongi peale. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Pühapäevast pikeneb Edelaraudtee Tallinna-Tapa raudteeliin Rakvereni, pealinna saab nädala lõpust kaks korda päevas. Nii saab otsa ligi neli aastat kestnud teivasjaama staatus.

Edelaraudtee reisijate- ja kaubaveoteenistuse direktor Kalvi Pukka ütles, et rongid peatuvad nüüdsest Rakveres neli korda päevas, täpsustades, et väljumisi on siiski kolm, kaks Tallinna ja üks Narva suunas.

”29. maist algab raudteel uus läbilaskevõime periood, mis kehtib kuni 2006. a maini ning uus liin jääb vähemalt selle perioodi lõpuni graafikusse,” kinnitas Pukka BNS-ile.

Bussist odavam

Rakvere linnapea Andres Jaadla hinnangul on uue rongiliini käikuminek Rakvere jaoks väga oluline. “Ma loodan, et meie raudteeasjanduse arenedes saab just rongist peamine liiklusvahend busside ja autode asemel, millega Tallinnas käima hakatakse,” sõnas Jaadla, kelle jaoks on praegu takistuseks reisirongide suhteliselt aeglane kiirus.

Uus rong väljub Rakverest Tallinnasse kell 5.43 hommikul ja jõuab Tallinnasse kell 7.38. Tallinnast tagasi stardib rong kell 18.00 ja jõuab Rakverre kell 20.00. Narva rong väljub Rakverest Tallinna suunas kell 8.28 ja jõuab pealinna 9.55. Narva suunas väljub Tallinnast kell 15.19 startinud rong 17.04.

Mullu oktoobris Rakvere linna ja Lääne-Viru maavalitsuse küsitlusele vastanud inimesed eelistasid rongi võimalikke väljumisaegu hommikuti mitte enne kella 7 või 8, kohalejõudmisega kindlasti enne kella 9 või 10.

Pilet Rakverest Tallinna hakkab uues rongis maksma 46 krooni, Narva rongis maksab pilet sama palju. Bussipilet Rakverest Tallinna maksab olenevalt liinist 50-65 krooni.

Tallinna-Rakvere rong hakkab väljuma küll märkimisväärselt varem, ent võimaldab soovijatel jõuda Tallinna tööpäeva alguseks. Erinevalt Narva rongist peatub Rakvere rong kõikides peatustes.

“Bussiliine jääb kütuse kallinedes üha vähemaks, paljud inimesed aga eelistavadki rongi, kuhu saab hõlpsalt näiteks lapsevankri või jalgratta kaasa võtta,” rääkis Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm, kes lubas ka ise esimese sõidu Rakverest Tallinna kaasa teha.

Esialgu plaanisid Rakvere, Lääne-Viru maavalitsus ja Edelaraudtee rongiliikluse käivitada möödunud aasta detsembrist, kuid tookord jäi asi seisma sobiva harutee puudumise tõttu, mis oleks olnud rongile ööbimiskohaks.

“Ka praegu puuduvad veel paberil olevad kokkulepped harutee kasutamise kohta, aga ma tean, et Rakveres on võimalus rongi ööbimiseks olemas ja suusõnaliselt on asi läbi räägitud,” selgitas Kalvi Pukka.

Jaamahoone on müügis

Vahepeal on ka jutuks olnud võimalus, et Rakveres hakkaks peatuma Tallinna-Peterburi rong, kuid EVR Ekspress, kes seda liini opereeris ja mullu septembris rongi sõiduplaanist maha võttis, ei ole rongiühendust Tallinna ja Peterburi vahel taastanud.

Üheks tingimuseks Tallinna-Rakvere rongiliini käivitamisel oli, et Rakvere linn korrastab jaamahoone.

“Et linnal raha napib, otsustas linnavolikogu hoone võõrandada, seades tingimuseks, et uus omanik tagab piletimüügivõimaluse jaamahoones ja avab reisijate jaoks ootesaali,” rääkis Rakvere linnapea Andres Jaadla.

Pühapäeval muutub ka Tallinna-Tartu õhtuse kiirrongi sõiduplaan. Rong, mis on käigus pühapäevast reedeni, hakkab peatuma ka Tamsalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles