Emumäel sündis Pandivere paeriik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emumäe torn oli eile tunnistajaks, kuidas kuue omavalitsuse juhid kirjutasid alla Pandivere piirkonna ühisleppele.
Emumäe torn oli eile tunnistajaks, kuidas kuue omavalitsuse juhid kirjutasid alla Pandivere piirkonna ühisleppele. Foto: Tairo Lutter

Eile Emumäe tipus allkirjastasid Lääne-Virumaa kuue lõunapoolsema omavalitsuse juhid koostööleppe, kohustudes edaspidi hea seisma kogu piirkonna, mitte ainult oma valla elu ja arengu eest.

Emumäe vaatetorni juures panid majanduse, turismi, hariduse ja kultuuri koostööleppele käe alla Väike-Maarja valla, Tamsalu linna ja valla, Avanduse, Rakke ja Laekvere valla juhid.

Regionaalminister Jaan Õunapuu istutas tähtsa päeva auks Emumäe jalamile õunapuu, maavanem Urmas Tamm aga tammepuu. Avati Pandivere paeriiki tähistav kivi, millel tekst ”Siin sündis Pandivere paeriik allikate allikal.” Vaatetornis käinud Jaan Õunapuu kiitis Emumäelt avanenud vaadet ja arvas, et see koht vääriks kindlasti rohkem tähelepanu.

Üksi napib jõudu

Tähtsa paberi koostamisele eelnes pikk ettevalmistus, selleks valiti koostöökogu, kuhu kuulub esindaja igast omavalitsusest. Tamsalu vallavolikogu esimees Marmelt Riibe arvates võimaldab koostöölepe leida projekti raames parema väljundi ehk leida kogu piirkonna elavdamiseks raha. Ja kui ka seni on mõnigi mõte ja tegevus ületanud ühe valla piirid, siis on see sündinud stiihiliselt.

Koostöö strateegia valmis Maaelu Arengu Instituudi kaasabil ja selles osales üle kolmekümne omavalitsuste asjatundja.

Väike-Maarja vallavolikogu esimehe Indrek Kesküla sõnul tähendab uue ettevõtte tulek ühte valda kasu ka teistele. “Näiteks transpordi korraldamine töötajate veoks teistest valdadest oleks siis juba ühine huvi,” ütles Kesküla.

Avanduse vallavanem Piret Lükk tunnistas, et seni on neile käinud üle jõu telkimisplatside rajamine ja teeviitade püstitamine. “Nüüd ühiselt saab selleks raha,” lisas ta.

Tamsalu vallavanem Ain Aasa ei olnud koostööleppe idee sünni juures. “Osalesin vaid turismi töögrupis, aga kindel on see, et üks vald on liiga väike midagi suuremat ette võtma.” Aasa tõi näiteks sõprusvalla Ruukki Soomest, kus omavalitsused teevad koostööd juba aastaid.

Pandivere on sümbol

Eesti Paeliidu esindaja Eino Tombergi arvates sobivad Pandivere paekivi ja puhas vesi suurepäraselt tähistama koostöötahet. “Juba Pandivere nimi kõlab sümboolselt,” ütles ta. Tomson meenutas omaaegset fosforiidisõda, kus Virumaa rahvas kaevanduse vastu üheskoos üles astus. Ka rääkis ta, et uuesti au sisse tõusnud paekivi on kõige parem piirkonda iseloomustama. “Paeliit koostab Pandivere kohta ka paekaardi,” lubas ta. Eesti Geoloogia Instituut annab loodusmälestiste sarjas välja trükise Pandivere piirkonna kohta.

Vallajuhid viitasid ka ettevõtluse arendamise tähtsusele.Tamsalu äriinkubaatoris saavad algajad ettevõtjad impulsi oma firma asutamiseks. Koostöö tähtsust ja jõudu rõhutasid Emumäel ka regionaalminister Jaan Õunapuu ja maavanem Urmas Tamm. Maavanem toetas regionaalministri mõtet, et Pandivere koostöölepe võiks olla pilootprojekt, millele ka valitsus pöörab tähelepanu ja millele jätkuks raha ja ajupotentsiaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles