Rakvere tänavate ületamine on vaegnägija jaoks raske

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Eesti Pimedate Ühingu esimees Artur Räpp, Eesti Pimedate Liidu juhatuse esimees Ago Kivilo ja liidu liige Merle Aitsar koos oma juhtkoera Bonaga testisid pimedate ja vaegnägijate toimetulekut Rakvere kesklinnas.

Testijad hindasid heaks linna promenaadi, kus erinevat värvi plaatidega tee kergendab vaegnägija liikumist. Kiideti ka kaupluse Turu Tare juures olevaid treppe ja poe sissepääsu, mis olid tavateest eraldatud teise värviga. Miinuspoolena nimetati poe taga olevaid käsipuid, mis võiksid paremaks märkamiseks olla erksamat värvi.

“Turukaubamaja hallid põrandaplaadid raskendavad vaegnägija liikumist, abi oleks eri värvi plaatidest ja sellest, kui üles- ja allamineva trepi esimene ja viimane aste oleks märgistatud eri värviga,” rääkis Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Koja esimees Marge Õmmik. “Promenaadist keskväljakule minekuks pidime ületama valgusfooriga varustatud tee. Isereguleeriva valgusfoori tuli põles väga lühikest aega, me jõudsime ületada ainult poole sõiduteest. Oleks hea, kui rohelise tule süttimist teavitaks heli.”

Laia tänava poodide trepid takistasid vaegnägijatel kõndimist ja peaksid seetõttu olema paremini märgatavad. Kiideti raamatukogu, kus on head kontrastsed värvid, hele sein ja tume uks ja hea valgustus.

Tallinnast tulnud testijad ütlesid, et Rakveres on vaegnägijal ja pimedal kergem liikuda kui Tallinnas, sest siin sõidab vähem autosid ja tänavatel on vähem rahvast. Suurimaks probleemiks osutus seekord tänavate ületamine. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles