Rohuaia tänav saab korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sado Kaubahoovi töömehed Harald Toom ja Martin Sults (kraavis) panevad Rohuaia tänava alla uued torud.
Sado Kaubahoovi töömehed Harald Toom ja Martin Sults (kraavis) panevad Rohuaia tänava alla uued torud. Foto: Tairo Lutter

Sel nädalal algas torude paigaldamine Rakveres Rohuaia tänavas, mille järel saab linna üks vanemaid tänavaid uue punase-mustakirju kivikatte.

Linnakodanikud on juba aastakümneid pahandanud suvel tolmava ja vihmaga porimülkaks muutuva tänavajupi üle Pika ja Jakobsoni täna vahel.

 “Ta on alati olnud nende tööde nimekirjas, mida on vaja teha, aga igal aastal on mingil põhjusel edasi lükatud,” rääkis Rakvere linna teedeinsener Lennart Korbe. Edasilükkamise peamiste põhjustena meenusid talle torustiku väljavahetamise vajadus ja see, et tänavaäärsed krundid pole välja arendatud.

Teisipäeval alustas Sado Kaubahoov AS-i Rakvere Vesi tellimusel tänava alla uute vee- ja kanalisatsioonitorude paigaldamist. Järgmiseks reedeks peaks töö valmis olema ja seejärel laseb linn Haljala Ehitusel tänava remontida.

Vana turuplatsi munakivid

Umbes nelja meetri laiune tänav jaguneb kolmeks - keskmise kolmandiku katteks on munakivid ja äärtes punase-mustakirjust betoonist nn Karjala tüüpi mõisakivid. Samasuguseid mõisakive näeb praegu turuhoone Turu kaubamaja poolsel küljel, tähendas Lennart Korbe. Munakivid võetakse praegusest sillutisest ja kui puudu jääb, tuuakse juurde vana turuplatsi ümberehitamisel üle jäänud kivide hunnikutest, rääkis Korbe.

Tänav ehitatakse sellise kaldega, et vihmavesi voolab keskele kokku ja sealt nagu renni mööda alla Jakobsoni tänava kanalisatsioonikaevu. Kui tänav valmis, paigaldatakse selle äärde samasugused mustad laternad nagu Parkali tänavas.

“Sisuliselt on see jalakäijate tänav,” sõnas Korbe ja lisas, et kes selles tänavas elavad ja töötavad, saavad seda mööda siiski sõita.

Rohuaia tänava uuendamine koos valgustite ja torude paigaldusega maksab kokku poole miljoni krooni ringis. Järgmise aasta eelarvest loodab linn asfalteerida ka Virma pubi juures oleva parkla.

Tähtis tänav linna ajaloos

Esimesed andmed Pikast tänavast Soolikaojani (mis praegu voolab Jakobsoni tänava all torus) viinud Rohuaia tänava kohta pärinevad XVII sajandist, rääkis Virumaa Muuseumide vanemteadur Odette Kirss. Tollal oli Rakveres vaid viis tänavat: Pikk, Rüüti (praegune Tallinna), Korduani (Rohuaia), Vee (Posti) ja Põrgu (Parkali).

Korduaniks nimetati tänav sellepärast, et korduan on väga peen pargitud nahk, mida selle tänava ääres elanud harukordselt meistrilt sai, selgitas Kirss.

Hiljem sai Korduani tänavast Aia, seejärel Rohuaia, Pioneeri ja uuesti Rohuaia. “See on õigusemõistmise tänav,” tõi Kirss välja selle tähtsuse viimastel sajanditel - Rohuaia ja Jakobsoni nurgal asub vana kohtumaja ja hilisem vangla, Rohuaia ja Laia nurgal praegune kohtumaja.

Hoolimata tänava pikast ajaloost pole seal torusid maa sisse kaevavad Sado Kaubahoovi mehed midagi huvitavat leidnud, vaid hulga loomade luid ja ühe rauast akna osa. “See on juba nii palju läbi kaevatud, et siit ei leia enam midagi,” lausus Martin Sults.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles