Tõusu tänavale tõuseb maja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja omanik Madis Helm (vasakul) ja arhitekt Vilen Künnapu Tõusu tänav 13 hoone nurgakivi panemisel.
Maja omanik Madis Helm (vasakul) ja arhitekt Vilen Künnapu Tõusu tänav 13 hoone nurgakivi panemisel. Foto: Tairo Lutter

Üleeile sai nurgakivi Rakveres Tõusu tänavasse kerkiv Vilen Künnapu projekteeritud omanäoline maja, kust avaneb väidetavalt parim vaade kogu linnas.

Ühelt poolt paistavad linnus ja teater, teisele käele jääb tammik ning terrassidelt ja rõdudelt avaneb vaade läänekaarde - üle Vallikraavi tänava kaugusesse.

“Mis siin veel päikeseloojangu ajal olla võib!” õhkasid üleeile nurgakivi panemisele kutsutud Vallimäe veerelt alla kiigates.

“Rakveres teist sellist kohta pole ja teist nii ilusat maja veel ka mitte,” kiitis omanik, OÜ Ermingen kinnisvaraarendaja Madis Helm.

Arhitekt Vilen Künnapu loodud omapärane maja sai üleeile tavapärase nurgakivi asemel seina sisse puuritud augu, kuhu pandi metalltoru ehitust ja selle aega dokumenteerivate paberitega. Juuni alguses alanud ehitus on praeguseks nii kaugel, et esimene korrus võtab kuju, ja nurka, mille alla saaks asju maha matta, enam pole.

Madis Helm loodab, et oktoobri alguseks on aknad ees ja jõuluks saavad esimesed korteriomanikud sisse kolida. Ta märkis, et kaks korterit valmivast kümnest leidsid ostjad juba enne, kui müük algas.

Kinnisvarabüroo Uus Maa alustas korterite broneerimist sel nädalal. Ridamaja meenutavas kahekorruselises hoones on nii väiksemaid ühel korrusel asuvaid kui ka suuremaid läbi korruste ulatuvaid kortereid. Ruutmeetri hinnaks on 17 000 krooni.

Peale omanäolise arhitektuuri on OÜ TRK Ehitus ehitataval majal uudse lahendusena maasoojusega küttesüsteem, mis peaks kindlustama madalad ülalpidamiskulud ning maja on täielikult põrandaküttega. Soovi korral saab juurde puuküttega kamina.

Sisekujundus pole veel lõplikult paigas, kuid Madis Helm märkis, et stiili peab lõpuni hoidma. Kindlasti hakkavad heledates toonides planeeritud korterites meeleolu looma näiteks katuseakendest langev valgus ja siserõdud.

OÜ Ermingen ostis pool Tõusu tänava kinnistust OÜ-lt S-Kinnisvara juuni keskel. Teisele poolele on S-Kinnisvara planeerinud ehitada eramu, mis on samuti Vilen Künnapu projekteeritud.

Kergelt idamaine maja

“Esimesel pilgul ta tundub üsna hullumeelne, aga kunst ongi,” lausus maja nurgakivi panemisel arhitekt Vilen Künnapu. Ta meenutas oma teist tööd Rakveres - Õie tänavasse ehitatud Kalev Trummi maja, mille üle oli alguses lärmi kui palju, aga nüüd on kõik harjunud.

“Neli jumakat korstent nagu sambad,” rõõmustas Künnapu maja peamise pilgupüüdja üle. Ta märkis, et tehtu on natuke idamaise stiiliga - kas või murtud profiiliga katus, mille katteks tuleb sindlit imiteeriv plaat.

Alumise korruse korterid saavad päikeseloojangu poole terrassid, mille L-kujulisi augustatud betoonelementidest piirdeid arhitekt samuti esile tõstis. Ülemisele korrusele tulevad rõdud.

Seest on maja kivist, väljast kaetud peitsitud puitlaudisega. Künnapu rääkis, et välisseinte värv peaks tulema sarnane nagu vanadel palkhoonetel. “Eri tõugu hallid, beeži, elevandiluu värvi,” iseloomustas ta majale valitud värvigammat.

“See on huvitav koht, vanas vennastekoguduste palvemajas oli kummaline vaim ja aura sees,” sõnas Künnapu ning lisas, et loodab, et see tuleb ka uude majja tagasi.

Tagasi üles