Seaküla Simson lennutab tuvid Tallinnasse

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seaküla Simsoni ratsaarmee lendab tuvide seljas Tallinna vallutama. Koloriitse skulptori paremal käel istub tema truu abiline Art Allmägi, vasakul on E-Betoonelemendi Rakvere tehase tootmisjuhataja Aivar Kaldaru ja tagareas on ennast valmis ohvriks tooma töömehed, tänu kelle tublidusele tuvid valmis said.
Seaküla Simsoni ratsaarmee lendab tuvide seljas Tallinna vallutama. Koloriitse skulptori paremal käel istub tema truu abiline Art Allmägi, vasakul on E-Betoonelemendi Rakvere tehase tootmisjuhataja Aivar Kaldaru ja tagareas on ennast valmis ohvriks tooma töömehed, tänu kelle tublidusele tuvid valmis said. Foto: Tairo Lutter

E-Betoonelemendi Rakvere tehases valmisid Seaküla Simsoni tuviskulptuurid, mis hakkavad pakkuma silmailu Tallinnas Tammsaare pargis jalutajatele.

Sel nädalal läheb E-Betoonelemendi Rakvere tehasest Tallinna poole teele kümme Seaküla Simsoni betoontuvi, mis paigaldatakse teetõketeks Tammsaare parki.

Kuus halli tuvi valati betooni Rakveres, neli punast aga E-Betoonelemendi Harku tehases, kust nad edasiseks töötlemiseks Rakvere tehasesse toodi.

Juhus suunas Rakverre

Seaküla Simson ei ole kitsi Rakvere töömehi kiitmast. “Harkus keerati ikka paras jama kokku, ma ei tea, kuidas ma julgen nende punaste tuvidega Tallinnasse minnagi, aga Rakvere meeste kohta jätkub mul vaid ülivõrretes kiidusõnu,” rääkis skulptor.

E-Betoonelemendi Rakvere tehase tootmisjuhataja Aivar Kaldaru ütles, et eriti palju nende tehasel selliseid tellimusi täita ei tule. Tavapärasesse paneelide valamisse on vaheldust toonud Rakvere tarvakesed, Tamsalu tehases valati üks suur betoonist kuningakroon.

“Vahelduseks on selliseid asju päris tore teha ja valamistöö on isegi lihtsam, sest Simsoni tuvidel või Rakvere tarvakestel ju armatuuri sees ei ole, aga vormi tegemine on jälle hulga keerulisem,“ lisas Kaldaru.

Valuvormi tegi valmis Simson koos oma abilise Art Allmägiga, metallkonstruktsiooni selle ümber, et vorm betooni survel laiali ei laguneks, aga tehaseboss Aivar Kaldaru ise.

“Aivar on hirmus mees, ta nägi ikka kuratlikult vaeva selle metallkarkassi tegemisega,” kiitis Seaküla Simson, kelle eesnimi on samuti Aivar, oma nimekaimu. “Ja suurema bossi Vahur Luumanniga on ka koostöö jube hästi sujunud, ega nii mõnusa mehega saagi midagi valesti minna.”

Rakvere betoonitehasesse sattus Simson aga pooljuhuslikult, sest esialgu oli plaanis kõik tuvid Harkus valada.

“Seisin kodu juures peatuses ja ootasin Tallinna bussi, kui üks möödasõitev auto kinni pidas ja mind peale võttis,” rääkis Simson. Tee peal tuli jutuks ka sõidu eesmärk ja autojuht soovitas rääkida oma vennaga, kes on ametis E-Betoonelemendi Rakvere tehases.

“Ma ei teadnudki, et E-Betoonelemendil Rakveres ka tehas on, oleksin kohe hakanud siitkandi meestega asju ajama,” kinnitas Seaküla Simson, kelle sõnul süveneb temas pärast järjekordset head kogemust veendumus, et Seaküla peab ühinema Lääne-Virumaaga.

Päris ilma Harku tehaseta poleks Simson aga ikkagi hakkama saanud, sest Rakveres ei ole tehnilistel põhjustel võimalik värvilist betooni valada. Simson on aga raudkindlalt veendunud, et Rakvere mehed oleksid sellega oma Harku kolleegidest kindlasti paremini hakkama saanud.

Betoon on õilis materjal

Tegelikult pidid tuvid valmis saama juba juuni alguses toimunud vanalinna päevadeks, aga Seaküla Simson lõhkus oma käe ära ja töö jäi mõneks ajaks soiku. Alguses oli juttu ka suuremast kogusest kui praegused kümme tuvi, kuid Simsoni arvates võivad peagi kätte jõudvad valimised asjasse olulisi korrektiive teha.

Betooniga puutus seni peamiselt pronksskulptuuridega tuntust kogunud Seaküla Simson kokku alles esimest korda.

“Õudselt kihvt ja õilis materjal, mulle hakkas ta kohe meeldima, sellega annab palju ära teha,” tunnistas Simson. “Aga eks see esimene emotsioon oleneb väga palju ka inimestest, kellega sa koos töötad,” lisas ta.

Betoonitööd tuleb Simsonil teha ilmselt tulevikuski, sest ka Jõhvi linn on tema käest teetõkised tellinud. Kas need saavad olema varesed, põdrad või midagi kolmandat, ei osanud Simson veel öelda.

Tallinn sai tuvid seetõttu, et seal lihtsalt on tuvid. “No istud bussijaamas ja ootad bussi – ega sa muud peale inimeste, busside ja tuvide ei näe,” põhjendas Simson, “loogiline värk ju.”

Rakvere kesklinna ehtivate tarvakeste kõrvale tuleb E-Betoonelemendi Rakvere tehase meeste kätetööd peagi lisaks, sest augusti keskel paigaldab firma oma kulu ja kirjadega Tallinna tänava õigeusu kiriku juurde infotahvlid, kuhu pannakse kirja turismiobjektiks saanud kiriku lühitutvustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles