Seitse noorteorkestrit peavad foorumit

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaan Paku nimelisel noorteorkestrite foorumil 26.-28. novembrini musitseerib Rakveres seitse orkestrit.

Muusikalisel kokkusaamisel löövad kaasa Tallinna vanalinna muusikakooli orkester, Pärnu muusikakooli kammerorkester, Paide muusikakooli orkester, Panevežyse konservatooriumi keelpilliorkester Leedust, Alfred Kalninsi nimelise laste muusikakooli keelpilliorkester Cesisest (Läti) ja Peterburi Jevgeni Mravinski nimelise laste kaunite kunstide kooli keelpilliorkester ning Virumaa Noorteorkester. Foorumi kunstiline juht on Endel Nõgene.

“Neljandat aastat järjest tähistame legendaarse muusikaõpetaja Jaan Paku sünniaastapäeva rahvusvaheliste noormuusikute päevadega. Ja kolmandat korda toimub see kahes osas: Rakvere muusikakooli korraldatava kammeransamblite festivaliga ning sellele järgneval nädalavahetusel noorteorkestrite foorumiga,” ütles orkestrite kokkusaamist korraldav Virumaa Noorteorkestri patroon Valdur Liiv.

Valdur Liivi sõnul on siiani olnud foorumit käivitavateks märksõnadeks “õpetaja” ja “koosmäng”.

“Et muusika on kunstina eelkõige kommunikatsioon, sellest saavad noored aimu heade dirigentide käe all koos musitseerides. Kahjuks pööratakse meie koolides sellisele koosmängule lubamatult vähe tähelepanu. Elus on palju keerulisem ja olulisem just koosmäng, mitte nii palju soleerimine.”

Asjatundjate žürii kommenteerib orkestrite esinemisi viiel teemal: oma lugu, vana muusika, “vallatus”, Edvard Grieg ja foorumiks Tõnis Kõrvitsalt tellitud lugu “Labajalgadi”.

“Rahvusvahelises žüriis, kes ei hinda, vaid kommenteerib, osalevad koos eesti asjatundjatega Stefan Ludqvist Rootsist Gävleborgist, Bert Langeler Hollandist, helilooja Vladimir Sapožnikov Peterburist,” ütles Valdur Liiv.

Väliskülalised annavad kontserte ka Lääne-Virumaa koolides. Lõppkontserdil osalevad koos noormuusikutega tuntud interpreedid Oksana Sinkova (flööt) ja Lea Leiten (klaver).

Jaan Pakk sündis 26. novembril 1901. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles