Aasperes saab näha ilusaid maale

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba trepil tervitab näitusele tulijat Merike Estna maalitud soe ja südamlik tiiger.
Juba trepil tervitab näitusele tulijat Merike Estna maalitud soe ja südamlik tiiger. Foto: Tairo Lutter

Aaspere mõisas saab jaanipäevani vaadata ilusaid maale, mis seejärel asendatakse piltidega ilusatest inimestest.

Aaspere mõisas avatud Eesti maalikunstnike liidu suurnäitusel “Ilusad maalid” on väljas üle 50 töö 38 autorilt. Mõisa omanikfirma Spectre Invest OÜ juhatuse liige Asko Endoja ütles, et pilte oleks rohkemgi mahtunud, kuid kunstnikud tegid valearvestuse.

“Järgmisel näitusel on maale kindlasti rohkem,” lubas Endoja.

Kunst väärtustab

Aaspere kunstiprojektide peakorraldaja, Eesti maalikunstnike liidu esimees Mari Roosvalt ütles, et näitus “Ilusad maalid” on avatud 25. juunini ja 28. juunil avatakse Aaspere mõisas näitus “Ilusad inimesed”, kus pannakse välja peaasjalikult aktimaalid. Augustis avatakse Roosvalti sõnul veel kolmaski näitus.

Esialgu on maalikunstnike liidul Aaspere mõisaga kokkulepe üheks hooajaks, kuid Roosvalt avaldas juba praegu lootust, et seda pikendatakse. “Kas või sel määralgi, et saaksime seal ühe näituse aastas teha,” ütles ta.

Mõisaruumid kunstiprojektide korraldamiseks pakkusid välja mõisa omanikud. “Koht oli tore ja ruumid ilusad, nii mõtlesimegi, et miks mitte,” rääkis Mari Roosvalt, kelle sõnul on ruumid nüüdseks veelgi paremaks saanud ja maalide eksponeerimiseks kohandatud.

Asko Endoja ütles, et piltide kinnitamiseks ning valgustamiseks tuli kulutusi teha, kuid tegemist ei olnud märkimisväärsete summadega.

“Tahame mõisat väärtustada, vaatasime ringi, mida mujal mõisates tehakse ja leidsime, et kunst aitaks ajalugu märksa paremini esile tuua kui hotell või söögikoht,” selgitas Asko Endoja.

Näitusele pääsemiseks tuleb lunastada 25kroonine pilet. Endoja arvas, et sellega saab mõis kulutused tasa.

“Ega mõisapidamisega rikkaks ei saa, näiteks hotelli avamiseks oleks vaja teha väga suuri kulutusi, mida on pea võimatu tagasi teenida,” teadis mees.

Tore koht

Mari Roosvalt kinnitas, et kunstnikud on Aaspere kui näitusepaigaga rahul. “Rahvas oli elevil ja kõik tahtsid kangesti osaleda,” lisas ta.

Aaspere plussidena tõi Roosvalt esile mõisapoolse positiivse suhtumise ja hea asukoha suure maantee lähedal. “Turismibusse sõidab palju mööda, Viinistu kunstimuuseum ja Palmse mõis pole kaugel,” loetles maalikunstnike liidu esimees.

Asko Endoja väitis aga, et seni pole veel ükski turismibuss Aaspere mõisa juurde sattunud ja väga suurt aktiivsust näituse külastamisel üles ei näidata. Endoja sõnul teatati näitusest kõikidele koolidele, kuid lisaks Aaspere koolile on käidud suurt ja esinduslikku näitust vaatamas vaid ühest Tallinna koolist.

Aaspere mõisa perenaine Helen Arukaev ütles näituse kohta, et suur osa eksponeeritud piltidest on uuemaid, ent väljas on ka üpris vanu pilte. “Kõige vanem peaks olema 1969. aastast pärit Leili Muuga maal “Sild”,” tähendas Arukaev.

Suur osa näituse piltidest on ka müügil. “Kõige odavama maali hind on 800 krooni, kalleima eest küsitakse 2000 eurot,” märkis Helen Arukaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles