Kultuur: Ilusad maali-inimesed ripuvad mõisa seintel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalikunstnike liidu esimees Mari Roosvalt hindab Aaspere mõisa miljööd.
Maalikunstnike liidu esimees Mari Roosvalt hindab Aaspere mõisa miljööd. Foto: virumaateataja.ee

Aaspere mõisas üles pandud Eesti Maalikunstnike Liidu näituse “Ilusad inimesed” kuraator Aimar Kristerson soovib näitusega ilu mõiste taasavada.

“Põhjus, miks ilust just tihti ei räägita, on see, et puudub ühtne ilu mõiste,” arvas Aimar Kristerson, kunstnikunimega Kreg A-Kristring.

Aaspere mõisa projekti “Ilusad maalid” teise osaga soovitakse peamiselt aktimaalidega tuua vaatajatele ilu lähemale.

Maalikunstnike liidu esimees Mari Roosvalt lõpetas oma tervituskõne: “Tundke end nagu kodus!” Koduselt mõnus ja soe vastuvõtt oli näituse avamisel tõesti. Peol oli külaliste seas ka tuntud kunstnikke.

Haljala vallavanem Jüri Sikkut tundis rõõmu kohalikust näitusest ning jääb ootama üha uusi ettevõtmisi.

Maalikunstnike liidu ja Aaspere mõisa koostöös sündinud näitus mõjub kui terviklik pilt. Aktimaalid, mis on pigem helged kui jõulised, sobivad mõisa rahulikku miljöösse. Mõisa heledad seinad ning valgusküllased aknad loovad maalide eksponeerimiseks sobiva keskkonna.

Mõisate kunstihuvi kasvab

Avarates ruumides on kokku 41 tööd 32 kunstnikult.

Et töid kogunes päris palju, pidi kehtestama piirangud. Kunstnikel, kes soovisid oma töödega näitusel esineda, lubati välja panna üks või kaks väiksemat tööd.

Nädal enne näituse avamist algas suvi ja nii on maalidki väga suvised. Värviküllased, mahedate toonidega ning ka päris sädelevad tööd loovad ülimalt suvise meeleolu.

Nädala keskel avatud näitusel jäävad õlimaalide hinnad

20 000-30 000 krooni piiresse. Üksikuid maale võib ka odavamalt soetada.

Eelmise näituse “Ilusad maalid” töid pole veel müüdud, soovijatel on võimalik ihaldatud taieseid osta.

Aaspere mõisa eeskujul on ka teised mõisad hakanud huvi tundma kunstinäituste korraldamise vastu. Kunstiprojekte on varem olnud Albu mõisas ning Palmses on juuli lõpus oodata akvarelliliidu näitust.

Kevadine traditsioon

Maalikunstnike liidu esimehe Mari Roosvalti sõnul on ka järgmisel aastal plaanis korraldada Aasperes mõni näitus.

“Väga kena oleks, kui see muutuks kevadiseks traditsiooniks,” lootis ta.

Juba sellel suvel lisandub kolmas näitus: 10. augustil avatakse Eesti kunstiakadeemia rühmituse 312A professorite näitus, kus maalide kõrval saab näha ka skulptuure.

Kui eelmisel näitusel käis poolteise kuuga 500 külastajat, siis nüüd oodatakse Aaspere ajaloolisesse mõisasse veelgi rohkem kunstihuvilisi, seekord veetma meeldivat puhkusehetke koos ilusate inimestega. Öeldakse ju, et ilu on vaataja silmades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles