Peaminister Andrus Ansip: eesmärgid on majanduskasv, tööhõive ja euro

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Postimees.ee

Peaminister Andrus Ansip loetles teisipäeva õhtul Tartus Eesti aastapäeva pidulikul aktusel peetud kõnes valitsuse kolm suurt eesmärki, milleks on raformide jätkamise kaudu majanduskasvu taastamine, sujuv liitumine eurotsooniga ja tööpuuduse vähendamine.

"Jätkata reforme. Jätkata haridusreformi, avaliku teenistuse reformi, maksureformi, pensioniea ja eripensionide reformi, korrakaitsereformi ja valimisreformiga," rääkis peaminister.

"Kõik need reformid on täna riigikogu või valitsuse töölaual ja ma seisan siin teie ees heas usus, et meil on sel aastal kõigis neis suundades võimalik edasi liikuda. Kõik need reformid aitavad luua tõhusamat avalikku teenust pakkuvat ja vähem maksumaksja raha kulutavat riiki," sõnas Ansip.

Peaministri sõnul ei pea valitsus leppima rahandusministeeriumi prognoosiga, mille järgi on oodata 2010. aastal majanduslangust 0,1 protsenti, kuna statistikaameti hinnangul kasvas Eesti sisemajanduse kogutoodang mullu neljandas kvartalis võrreldes kolmanda kvartaliga 2,6 protsenti.

Ansip hoiatas, et ka pärast euroraha kasutuselevõttu peab Eesti jätkama vastutustundlikku eelarvepoliitikat.
"Euroks tuleb valmistuda ka vaimselt. Keegi ei tohiks ehmuda kui saab esimesel jaanuaril sularahaautomaadist kroonidest veidi teistsuguseid kupüüre. Kõigini peab jõudma kindel teadmine, et kroonihoiused pangakontol vahetatakse automaatselt eurode vastu Eesti Panga ametliku kursiga 15,6466. Euro kasutuselevõtt peab sujuma ladusalt," rääkis peaminister aastapäevakõnes.

Ansip märkis, et euro kasutuselevõtt on Eesti inimeste Eesti majanduskeskkonna kvaliteedimärk ja selge signaal kõigile maailma investoritele.

Kolmanda suurima eesmärgi ja väljakutsena nimetas peaminister pidupäevakõnes võitlust tööpuudusega.
"Umbusklikult võib küsida, kas valitsusel on plaan tööpuudusega võitlemiseks? Vastan ausalt: jah, on. Konservatiivne eelarvepoliitika annab investoritele usalduse. Investeeringud loovad töökohti. Kuid meil on kavandatud ka sotsiaalsed meetmed tööturu elavdamiseks ja tööpuuduse leevendamiseks," rääkis Ansip.

Ta kinnitas, et valitsus investeerib sellel aastal tööhõive parandamisse neli miljardit krooni, millele lisanduvad kavandatust suuremad investeeringud ehk kokku üle kümne miljardi krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles