Vanavara päästeti varaste käest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Uudmäe näitab suvespartakiaadide üldvõitja karikat, mille võitis nüüdseks ajalukku kadunud Tamsalu TERKO.
Aadu Uudmäe näitab suvespartakiaadide üldvõitja karikat, mille võitis nüüdseks ajalukku kadunud Tamsalu TERKO. Foto: Margus Ott

Igal muuseumieksponaadil on oma ajalugu, mõnikord on põnev ka saamislugu. Tamsalu Muuseumisõprade Seltsi juhatuse esimees Aadu Uudmäe näitab XIX sajandist pärit tubakalõikamisaparaati.

Mõni nädal tagasi saadi see rohkem kui sajandivanune eksponaat Tamsalu valla Metskaevu külast.

Rääkige selle eksponaadi saamisloost.

Metskaevu külas on Klemetsa suguvõsa vana talumaja. Taluperenaine Erika, kes praegu on hooldekodus, palus, et külastaksime tema mahajäetud kodu ja võtaksime sealt kaasa talutarbed, mis sobiksid Tamsalu muuseumi eksponaatideks. Täitsime perenaise palve.

Kuid enne meid olid vargad jõudnud majas akna kaudu sees käia. Ruumides oli vandaalitsetud ja tegutsetud ilmselt kiirustades. Mitu meile huvipakkuvat eset oli varastel jäänud kaasa võtmata. Nende hulgas ka see tubakalõikamisaparaat, millest nüüd on saanud muuseumieksponaat. Varaste ja vandaalide käest päästetud esemeid on meie muuseumis teisigi.

Tutvustage seda aparaati.

Vanasti kasvatati tubakat taludes. Tubakalõikamisaparaadis suruti tubakalehed esmalt tugevalt kokku ja siis hakkisid lõiketerad selle suitsetamiseks sobilikuks massiks. Aparaat on oma ehituselt lihtne, aga ökonoomne.

Tamsalu muuseum on sündinud entusiasmist. Tamsalu Muuseumi Sõprade Selts alustas kümmekond aastat tagasi vanavara kogumist. Kui palju on nüüdseks muuseumi kogudes eksponaate?

Eksponaate on meil kokku üle kahe tuhande, 898 neist on trükised ja ülejäänud mitmesugused esemed. Paljudel muuseumieksponaatidel on vanust rohkem kui sajand.

Tamsalu esmamainimisest möödub 2012. aastal viissada aastat. Soovime, et kodukandi ajalugu oleks kajastatud võimalikult algusaegadest saadik. Viimased sadakond aastat on suurema tõuke andnud Tamsalu arengule loomulikult lubjatööstus ja raudtee. Paljud muuseumiürikud tutvustavad neid valdkondi.

Tamsalu vallas on kokku 31 küla. Mitmes neist on elanud ja töötanud ajaloos tuntud inimesed?

Esimesed neli lapsepõlveaastat elas Uudekülas hilisem kolmikhüppe olümpiavõitja Jaak Uudmäe.

Sealses külakoolis oli aastatel 1913-1915 õpetajaks Eesti vabariigi kindralmajor, sõjavägede staabiülem Aleksander Jaakson - mitmekülgselt andekas ja võimekas mees, kes oli ka Eesti vabariigi haridusminister. Tema eluküünal kustus 1942. aastal Venemaal Vjatka surmalaagris.

Meie muuseumi auliikmeks on 97 aastane Oskar Uudeküll, legendaarne spordimees, spordi- ja seltsielu organisaator. Temagi on pärit Uudekülast.

Kuid silmapaistvaid inimesi on sirgunud ka teistest Tamsalu valla küladest. Kõikide nende tuntud inimeste elutöö on meie muuseumis kajastamist leidnud.

Tooge veel mõni näide kodukandi kuulsustest.

Naistevälja külas on elanud sõjaajaloolastele hästi tuntud mees - allveelaeva Kalev komandör kaptenmajor Verner Puurand. Kogenud mereväeohvitser oli pärast sõda ka USA armee teenistuses, tegeldes USA sõjaväevalitsuse juures eestlastest sõjavangide vabastamisega. Ta organiseeris endistest eesti sõjavangidest USA armee juurde vahi- ja pioneeripataljonid.

Tamsalu vald plaanib Verner Puurannale püstitada Naisteväljale mälestustahvli.

Ajaloos on palju põnevat, mis väärib uurimist. Kas valgeid laike on ka Tamsalu ajaloos?

Kindlasti väärivad edasist uurimist Tamsalu ajaloo süngemad päevad - märtsi lõpp 1949. Tamsalu raudteejaamas seisis siis 56 loomavagunit. Küüditatavad - mehed, naised, lapsed - aeti loomavagunitesse ja sõit läks Siberi suunas. Tamsalu gümnaasiumis õppides tegi sellel teemal uurimistöö minu tütar Ave.

Tamsalu Muuseumisõprade Seltsi tuumiku moodustavad eakamad inimesed. Kuidas on lood järelkasvuga?

Tänuväärt tööd Tamsalu koduloo uurimisel teevad Tamsalu gümnaasiumi õpilased. Neid juhendab kauaaegne ajalooõpetaja Maie Nõmmik. Osa koolinoorte uurimistöödest on jõudnud juba meie muuseumi kogudesse. Hiljuti saime enda käsutusse Saueväljal asuva Juhan Poomi talu ürikud, mis räägivad talu tegevusest. Dokumendid ja aruanded vajavad süstematiseerimist. Loodame siin noorte kodu-uurijate abile.

Ajaloos pole valgeid laike. On lihtsalt vähem läbiuuritud perioodid. Tamsalu Muuseumisõprade Seltsi liikmeid huvitab ilmselt kogu Tamsalu pikk ajalugu.

Nii see on. Kõik saab ajalooks ja oma väärtus on kas või kolhoosniku liikmepiletil. Ka see on üks osa eesti rahva ajaloost. Talude likvideerimise ja kolhooside tekkimise aeg oli üks meie ajaloo vastuolulisemaid ja muret tekitavamaid perioode.

Tamsalu on spordilinn. Muuseumis on rida karikaid sportlike saavutuste eest.

Need karikad on kuulunud kunagisele Tamsalu suurimale ettevõttele TERKO-le.

Seda ettevõtet ei eksisteeri enam. Kunagi paistis TERKO silma nii töös kui ka sportimises. Sportimises oldi nõnda tublid, et ENSV teraviljakombinaatide suvespartakiaadide üldvõitja rändkarikas võideti nii palju kordi, et see jäigi Tamsalu TERKO-le. Nüüd on see karikas meie muuseumi eksponaat.

Milliseid eksponaate sooviksite veel Tamsalu muuseumi varudesse koguda?

Kahjuks vaevab meie muuseumi ruumipuudus. Kuid kogumist ja eksponeerimist vajavad kindlasti ka talutöömasinaid. Mul on Uudekülas esivanematele kuulunud Kassaka talu. Rohkem kui sajandivanuse maja ümber on hektar maad. Unistus on hakata endisaegset talutehnikat sinna koguma. Mõned suuremad eksponaadid on juba valmis vaadatud. Näiteks XIX sajandist pärit harkader.

Tamsalu muuseumi vastu tuntakse elavat huvi. Külalisi käib lähedalt ja kaugelt.

Nii see on. Et ajalootormid on siitkandist pärit inimesi üle maailma laiali pillutanud, siis külastatakse meid maailma paljudest paikadest. Kaugemad külastajad on olnud USAst. Saksamaalt, Rootsist, Soomest, Venemaalt ja Lätist on meid ikka ja jälle uudistamas käidud.

Teie tulevikuplaanid?

Lahendamist vajab krooniline ruumipuudus ja ilmselt hakkab meid haldama Tamsalu vald. Ühisel jõul ja nõul vallavalitsusega leiame probleemidele lahenduse ja areneme edasi.

Millal saab Tamsalu muuseumi külastada?

Kolmapäeviti kella 12-16. Asume Tamsalus Kesk tänav 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles