Mõtisklusi Rakvere-Lapua sõprusest

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lugenud Raivo Riimi kirja möödunudlaupäevases Virumaa Teatajas (14. 10., “Kiri Soome ehk Kuidas me Lapual käisime”), tundsin, et pean mõnda asja selgitama.

Rakverel ja Lapual on palju ühist ning väheste linnade sõprust tähistab nii võimas kinnitus kui Tarva skulptuur Vallimäel. Lapualastel on hea koostöö Rakvere kutsekooliga.

Sellel suvel külastas Lapuat Rakvere jalgpalliklubi, kes pidas Lapua meeskonnaga mitu treening- ja sõpruskohtumist. Rakvere ja Lapua suhete võtmeisiku Pentti Kangasluomaga on soe isiklik side nii minul linnapeana kui ka paljudel linlastel.

Ametlikust suhtlemisest

Selleks, et aru saada, miks linnapea ei käinud Lapuas, selgitan pisut linnadevahelise suhtlemise protokollilist etiketti.

Sõpruslinnade vastastikustest juubeliüritustest osavõtuks on välja kujunenud kindlad tavad. Kuidas iga linn oma juubeleid tähistab, on vastuvõtva linna korraldada. Kui oodatakse külla sõpruslinna ametlikku delegatsiooni, siis tavaliselt saadab küllakutsuva linna linnapea pooleaastase etteteatamisega kutse, palvega kokku panna ametlik delegatsioon.

Seejärel esitab delegatsiooni saatev linnapea selle kutse linnavolikogule, kes nimetab omapoolsed liikmed linna delegatsiooni. Siis saadetakse andmed delegatsiooni koosseisu kohta teadmiseks vastuvõtvale linnale. Selline on väljakujunenud tava linnadevahelise sõprussuhtluse korraldamisel ametlike delegatsioonide vahetamiseks.

Täpselt nii toimus see Läti sõpruslinna Cesisega, mis tähistas oma 800. sünnipäeva selle aasta juulikuus, ning täna on minu laual kutse sõpruslinnast Sigtunast palvega lähetada Sigtunasse ametlik delegatsioon järgmise aasta alguses. Lapua linnast ei tulnud Rakverele kutset võtta juubelipidustustest osa ametliku delegatsiooniga. Saabus vaid palve saata oma spetsialistid juubeli ajal korraldatavale Euroopa Liidu alasele infoseminarile, kus meie spetsialistidel ei olnud teatud objektiivsetel põhjustel võimalik osaleda.

Teatati ka, et Lapuasse on kutsutud linnas tegutsev klaasikunstnik Riho Hütt ja galerii esindaja Raivo Riim. Samuti sai kutse Lapua üritustele Rakvere Ingeri-Soome seltsi esimees, linnavolikogu liige Valeri Vaselenko.

Vastavalt välja kujunenud linnadevahelistele arusaamadele ei olnud Lapuasse kutsutud ju eraisikud Raivo ega Riho, vaid Rakvere linnas tegutsev klaasikunstnik Riho Hütt ja galerii esindaja Raivo Riim, sest vastastikune kultuurivahetus on nii kokku lepitud Rakvere ja Lapua linna koostöölepingus. Täpselt samal alusel esitles linna maalikunstnik Anne Kokkov oma suurejoonelist isiknäitust Rakvere sõpruslinnas Leedus Panevèžyses.

Lapua linn ei näe probleemi

Vestlesin täna telefonitsi Lapua linnapea Paavo Latva-Raskuga, kes kinnitas, et Lapua poolelt ei ole linnadevahelises suhtlemises probleeme. Linnapea kinnitas, et Lapua

sünnipäev, mis ei olnud ümmargune, oligi korraldatud pigem sõpruslinnadest küllakutsutavate spetsialistide ja kunstiinimeste keskselt, mitte suurtele ametlikele delegatsioonidele.

Usu mind, Raivo, Rakvere linnajuhid ei ole ülbed ja üleolevad, vaid avatud suhtlemisega - peavad lugu Soomest ja soomlastest ning oma headest sõpradest Lapuas. Aga me austame ka oma sõprade soove. Kui Lapua ootas seekord oma sünnipäevale rohkem spetsialiste, kunstiinimesi ja sõprusseltside esindajaid, siis nii ka käitusime.

Me olime diplomaatilised ja käitusime just nii, nagu sooviti.

Tänan leheveergude kaudu nii sind kui ka Riho Hütti - Lapua linnapea kinnitusel - hiilgavalt korda läinud näituse ning Rakvere kunstielu särava esitluse eest Lapuas.

Andres Jaadla, Rakvere linnapea

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles