Kerli Dello unistab “Aktuaalsest Kaamerast”

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerli Dello
Kerli Dello Foto: Toomas Erapart

Rakvere tüdruk Kerli Dello hakkas juba 16aastaselt tööle kohalikus raadios. Praegu Kuku raadios ja “Terevisioonis” uudiseid lugeva noore naise unistuseks on aga “Aktuaalse Kaamera” saatejuhi tool.

Kuku raadios ja ETV “Terevisioonis” uudiseid lugev Kerli Dello ei ole päris kindel, kas ta juba lapsest saadik diktoriks saada tahtis, aga usub, et mingi alateadlik soov oli küll. “Kodus istusin vetsus ja lugesin kõva häälega ajalehest uudiseid,” meenutas ta.

Pigem tahtis Dello saada näitlejaks, kuid sellest ei tulnud midagi välja. “Aga eks see uudistelugemine ole ka omamoodi etlemine,” lisas ta.

Karm kool

Uudistelugeja ametiga tegi Kerli tutvust juba päris noorelt, 16aastaselt Viru-R-Raadios. “Sain uusaastaööl Rakveres kuuse all Ants Viermanniga kokku ja küsisin, et miks on raadios nii vähe noortesaateid. No ja siis Ants ütles, et tule ja tee,” rääkis Kerli Dello.

Mõni kuu läks mööda ja pisike, kange saatetegemiskihuga tüdrukutirts oligi stuudio ukse taga. Raadiosse jäi ta päris mitmeks aastaks. Vahepeal jõudis esimese lapse sünnitada ja uuesti raadiosse tagasi minna.

Rakverest sai Kerli Dello karmi kooli, millest tal hiljem on palju kasu olnud. “Ma ikka õppisin jube palju teie kõigi käest,” ei väsi Dello kunagisi kolleege kiitmast. “Häälele sain väga hea kooli, ega ma pole kusagil rohkem häälekooli saanudki.”

Õpetamine kiskus kohati aga päris jõhkraks. “Lugesin uudiseid, Viermann tuli puldi tagant ja hakkas mulle vett pähe valama. Mina lugesin ja tema valas,” rääkis Dello. “Ma olin läbimärg, aga lugemist katki ka jätta ei saanud.”

Samas tõdes ta, et sellest ja mitmest teisestki “pedagoogilisest nipist”, mis kõik trükimusta ei kannatagi, on samuti palju kasu olnud.

“Kukus on pahatihti nii, et istun ja loen uudiseid, aga inimesed tulevad juba järgmiseks saateks stuudiosse,” selgitas ta. “No ja seisab siis mõni poliitik selja taga ja loeb üle su õla ekraani pealt, mida sa parajasti räägid. Tegelikult see väga häirib, aga Rakveres tehti mind peaaegu iga asja suhtes immuunseks,” pajatas Dello.

“Ma oleksin ilmselt täiesti paanikas, kui ma Rakveres poleks seda Viermanni kooli läbi teinud. Aitäh talle!”

Rakvere raadiotega tegi Kerli Dello lõpparve 2001. aastal, kui ta kolis pealinna ja hakkas tööle TV1 spordiuudiste lugejana.

“Sõbranna juhtus kokku tollase TV1 uudistelugeja Viktor Saaremetsaga, kes kurtis, et spordiuudiste peale on kedagi vaja, ja sõbranna pakkus mind,” pajatas Dello.

Saaremets helistaski mõne aja pärast ja kutsus tütarlapse proovima. Esimene kokkupuude telekaameraga möödus suhteliselt rahuldavalt. “Mulle anti Kadi Hindrikuse vana pintsak selga, pisteti jalgpallitulemused ette ja öeldi, et loe. Ja eks ma siis lugesingi,” rääkis ta.

Nimed olid küll hirmrasked, aga hakkama ta sai. Raul Rebane võttis tüdruku enda käe alla ja õpetas talle spordireporteri ametinippe. “Istusime tunde ja tunde koos, ühel päeval ütles, et plika on valmis, ja siis pääsesin eetrisse,” meenutas Kerli Dello telekarjääri algust.

Paraku jäi töö TV1s lühiajaliseks, sest firma läks pankrotti. Nagu paljudel teistelgi, jäi ka Dellol tehtud töö eest hulk palgaraha saamata. “Viisteist tuhat krooni, see on minu jaoks siiani suur raha,” oli ta nukker.

Meeldib särada

ETVs käib Kerli Dello kuuel päeval kuus “Terevisioonis” uudiseid lugemas. “Mulle väga meeldib. Nii edev olen ma küll, et mulle meeldib teleekraanil särada,” naeris ta.

Mõne nädala eest, esimese suure sügistormi eel soovitas Dello enne ilmateate lugemist viina viskama hakata. “Jaa, naps kulub ära,” muigas ta. “Huvitav, et väga paljud panid seda tähele, stuudios läks ka hirmsaks itsitamiseks, aga mida sa teed, kui ilm selline on.”

Kerli Dello tunneb, et töö kipub vahel liiga palju aega nõudma ja pere jaoks kipub seda väheks jääma. Mõnikord juhtub nii, et kui ta varahommikul telesse läheb, siis lapsed alles magavad, ja kui ta õhtul raadiomajast koju jõuab, on kaks tüdrukut juba uinunud.

Enamik nädalavahetusi tuleb tööl veeta, seevastu on vabasid päevi nädala sees. Siis on aga mees tööl ja lapsed koolis.

Kerli Dello on küll oma eluga rahul, kuid ei kavatse saavutatuga piirduda. “Kui ma ükskord õhtul kell üheksa otse-eetris “Aktuaalset Kaamerat” saan lugeda, olen lõplikult rahul,” teatas ta. “Siis on kõik, lagi käes.”

Üks ETV operaator käib küll peale, et Kerli ise mõnd saadet tegema hakkaks, aga tema ei võta vedu. “ETVs on ju kõik saated olemas, mina ei oska midagi uut välja mõelda,” ütles ta.

Kerli Dello on riigitelevisiooni patrioot. Küsimusele, et miks mitte “Reporter” või “Seitsmesed uudised” raputab ta ägedalt pead. “Ma küll ei kujuta ette, kuidas oleks intervjueerida otse-eetris kaitseväe ülemat kriisiolukorras, äkki ma ei saa sellega hakkama ja siis võiks mõne muu telekanali poole vaadata, aga praegu on siht ikkagi AK,” kinnitas ta.

Kurvad kogemused

Kerli Dellol on piinlik tunnistada, et kodukanti Rakveresse satub ta väga harva. “Vanemad lahutasid, nüüd on kummalgi oma väike korter ja minu kodu enam ei ole,” tõi ta üheks põhjuseks.

“Aga ma sain kodust kaasa ilusa lapsepõlve ja hea lastetoa,” tunnustas ta oma vanemaid.

Noorpõlves agar pidudel käija ja poiste sabas jooksja on Kerli Dellost kadunud. “Meil on juba terve aasta oma korter ja kuu aega tagasi ostsime oma diivani,” ütles ta, rõhutades sõna “oma”.

Aga Virumaale tagasi teda enam ei tõmba. Ilmselt on põhjuseks kurvad kogemused Tamsalust, kus ta kahte väikest last kasvatas ja poes mõnda aega müüjana töötas.

“Müüja oli tore olla, aga senini on meeles, kuidas mingid tüübid õhtul suvaliselt uksest sisse astusid ja laamendama kukkusid. Mõne sekundiga sain uksest välja, aga mees oli selle ajaga juba heeblitega segi pekstud,” meenutas ta nukralt.

Nii ongi kodukant talle võõraks jäänud. Ja sellest on Kerli Dellol natukene kahju.

Priit Kuusk, kolleeg “Terevisioonist”

Kerli on alati rõõmus ja armastab ikka väikeseid vimkasid visata. Kui me varahommikul tööle tuleme, ei ole tal erinevalt teistest kunagi silmad paistes. Mulle meeldib, et ta on suur spordifänn. Ühesõnaga - igati tore inimene.

Ants Viermann, kunagine kolleeg Viru-R-Raadiost

Ta on väga hea närviga inimene. Sai teda testitud ja katsetatud igat pidi, aga hakkama sai. Kerli pidas vastu ja nüüd on juba päris kaugele jõudnud. Selleks peab omajagu tahtmist ja viitsimist olema. Las sudib, ta võib veel kaugemale jõuda.

Eks ta valas mulle ka eetris olemise ajal pudeli vett pähe, kui hoolega meenutama hakata. Ja mina nööpisin tal pluusi lahti ja pistsin käe põue sel ajal, kui ta uudiseid luges, aga hakkama sai. Viimasel ajal polegi teda näinud, vahel hommikuti silman telekast. Aga võiks kokku saada küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles