Porkuni lahingupaika rajatakse memoriaali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

UUS: Porkuni -Sauvälja-Loksa piirkonnas 21. septembril 1944. aastal toimunud verise vennatapulahingu mälestuseks rajatav memoriaal Vistlas võtab ilmet.

Ehitustööd käivad ja miljon krooni maksva memoriaali esimene järk avatakse lahingu 63. aastapäevaks käesoleva aasta 21. septembril.



Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg rääkis, et vennaskalmistu rajamise tingis vajadus väärikalt ümber matta II maailmasõjas Porkuni verises vennatapulahingus langenute säilmed. “Ühishauast väljakaevatud 94 sõjamehe põrmudest on tuvastatud 5 langenu nimed,” ütles vallavanem.



Tamsalu Muuseumisõprade Seltsi esimees Aadu Uudmäe, kes on kogunud muuseumile materjale Porkuni lahingust ja aitab praegu organiseerida memoriaali rajamistöid, ütles, et monumendi kavandis on skulptor Ekke Väli järginud sõjahaudade kolme risti motiivi.



“See motiiv on muutunud sõjahaudadel traditsiooniliseks ja Vistla memoriaal koosneb samuti kolmest paekivi liitplokist,” selgitas Aadu Uudmäe. “Keskmine kiviplokk on tagasiastega. Selle ees paikneb madal kiviplokk, kuhu raiutud vennaskalmistu tähendusega tekstid,” tutvustas Aadu Uudmäe.



Uudmäe rääkis, et arhitekt Tiit Kaljundi on taotlenud vennaskalmistu lahenduses väärikat ja selget üldkujundust. “Plaani kompositsioonis on kasutatud sümboolset risti kujundit, mille tipus paikneb monumendigrupp,” tutvustas Uudmäe üldkujundust. Memoriaali vaatelisuse tagavad antud tee-ristikujund, hauakivide korrapärane raster, väärikas monumendigrupp ning valitud valgustustus. Planeeritud on 105 hauaplatsi. Hauakivid on suurusega 40x40x20 sentimeetrit ja nimetud. 5 nimelist hauakivi paiknevad kesktee monumendipoolsetel kontuuridel.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles