Muuseum esitleb kolmenäolist teatrit

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus "Kes on Rakvere teater".
Näitus "Kes on Rakvere teater". Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Näitus "Kes on Rakvere teater" Virumaa Muuseumide näitustemajas on röövinud Rakvere teatri peanäitejuhilt saapad, primadonnalt kleidi ja näitlejalt ... Vaadake ise.


Näitus viib külastaja näitleja garderoobi, puhkeruumi ja teatrisaali, publikutooli ja rambivalgusse. Teda ootavad Üllar Saaremäe, Toomas Suuman ja Ülle Lichtfeldt. Sõnas, esemes, liikuvas ja liikumatus pildis.


Võib nautida hetki näitlejate seltsis ning testida teatrialaste teadmiste sügavust või teatrimälu ulatust, kergitades punast eesriiet tõe ja vale eest.

Intervjuudest saabasteni

Näituse kuraator ja kujundaja, Virumaa Muuseumide juhataja Ants Leemets ütles, et kui seni on muuseum kogunud teatri kohta põhiliselt kavasid ja plakateid, siis nüüd, enne teatri sünnipäeva sai selgeks, et sellest ei piisa.

"Kui küsida, mis on teater, siis teatrimaja kohta on meil igasuguseid pilte igast ajast, aga et küsida, kes on teater, valisime välja kolm inimest, kes iseloomustavad kõige paremini seda teatrit sellel sajandil," lausus Leemets.

"Toomas Suuman tuli aastal 1980 ja jäi, kõik rakverlased tunnevad ja armastavad teda. Järgmisena tuli Ül­le teatrisse. Taht­sime näida­ta, mis ühest tüd­rukust tänavalt, teatristuudiost on tänaseks saanud.

Ni­bin-nabin võiks esikolmikusse kuuluda Üllar Saaremäe, kes on 14 aastat juhtinud seda teatrit," iseloomustas valikut näituse koostaja.

Näituse jaoks tehti kõigi kolme näitlejaga pikk intervjuu, millest lõigatud juppe, kokku 40 minutit, saab vaadata. "Esimest korda kuulsin ma Rakvere teatrist vanuses seitse-kaheksa. Arvan, et nägin seda. Autot, mille peal oli Rakvere teatri logo ..." alustab videolõiku Saaremäe.

Suumani esimene mälestus jäi keskkooliaega. Ülle Lichtfeldtil on meeles üksnes fuajee, tükk ise on mälust kustunud. Aga ta mäletab hilisemast Merineitsi maani juukseid.

Ülle Licht­feldti näitusegarderoobi seinu katavad tihedalt esikaaned - ta on kaanetüdruk ja portreteeritav olnud kõikvõimalikele ajakirjadele Stiilist Tervise ja Kodutohtrini, Kroo­nikast rääkimata.

"Ma saan aru, et Üllar Saaremäe ei taha neid saapaid veel meile anda," juhtis Leemets tähelepanu eksponeeritud nöörsaabastele. Aga näitusele need kaubeldi, tingimusega, et pärast saab peanäitejuht jalavarjud tagasi, kuid annab need muuseumile üle siis, kui on lõplikult läbi kantud.

Toomas Suumani garderoobis ... Aga see selgub kohapeal.

"Kui kultuur muutub kuulekaks, siis on ta kõike muud kui kultuur. Arvan, et põhiseaduse teisele punktile toetudes peaksid ka kultuuriministeeriumi ametnikud ja kantslerid seda silmas pidama. Kultuur ei tohi olla kuulekas. Ärgem olgem kuulekad, kultuurselt kuulekad - see on äärmiselt igav!" tegi intervjuule täpsustuse Toomas Suuman.

Kes tahab lemmiknäitleja kohta lugeda, saab tõhusat abi Priit Põldma koostatud bibliograafiast, kus kirjas Ülle Lichtfeldti, Toomas Suumani ja Üllar Saaremäe kohta ilmunu.

Teises näituseruumis, mis on ühtaegu nii saal kui ka lava, jooksevad seinal katkendid Rakvere teatri lavastustest. Samas on võimalik astuda lavale ja tunda end hetkeks näitlejana, kanda ette luuletus või laul, teha dialoogi või lausuda monoloog.

Näituse avamisel esitas Bonzo seal Rakvere teatri näitlejate osalusel sündinud laule.
Tahvel kontrollib vaataja teadmisi lihtsalt jah-ei meetodil. Punktid annab vaataja ise.

Rakvere teatri endine direktor Indrek Saar ütles, et koostöö teatri ja muuseumi vahel on olnud läbi aastate väga hea ja mõlemat poolt aidanud. Ta meenutas, et kui tema ja Üllar Saaremäe Rakverre tulid, jälgis teatri tegemisi "hoole- või halduskogu, kes ütles, mis me tegema peame".

"Õnneks Ants [Leemets - toim.] oli mõistlik mees, teine mõistlik mees hoolekogus oli Tiit Kullerkupp, nendega sai kokkuleppele, et sai selle kummalise kogu laiali saata. Selle asemele tekkis väga tore ja harva nähtav heatahtlik fänniklubi - Rakvere Teatriklubi," meenutas Saar ja andis muuseumile üle tema ja Ülle Lichtfeldti poolt klubile rändauhinnaks kingitud sõle ja lipsunõela, mis olid klubi tegevuse lõpetamise tõttu nende kätte tagasi jõudnud.

Lugupeetud teater

"Me tahame koguda tuleviku jaoks ja oleme selle näituse teinud, pühendudes neile kolmele inimesele, kuid mõeldes rohkem Rakvere teatrile. Me peame väga lugu Rakvere teatrist. Meil on olnud paremaid ja halvemaid aegu, aga praegu, tundub, tulevad head ajad," kinnitas Ants Leemets.

Muuseum kuulutab välja esseevõistluse "Kes on Rakvere teater".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles