Sagadi suvi sisaldab loenguid, õpetusi ja muusikat

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Keeduse hinnangul on inimesed öömuuseumi idee hästi vastu võtnud ja külastajate puuduse üle kurta ei saa.
Krista Keeduse hinnangul on inimesed öömuuseumi idee hästi vastu võtnud ja külastajate puuduse üle kurta ei saa. Foto: Tairo Lutter

Möödunud sajandeid käsitleva moeloengu ja elektriviiulimuusikaga Sagadi mõisas avatud suvine öömuuseum võtab jutuks mõisakultuuri erinevad tahud vapikultuurist supelkultuurini.

Öömuuseum tegutseb RMK Sagadi metsakeskuses juba teist suve. “Tundus, et pakkusime öömuuseumiga huvitava võimaluse, inimesed võtsid sellest kinni,” ütles RMK Sagadi metsakeskuse juhataja Krista Keedus.

Kui mullu suvel piirdus programm muusikaga, siis tänavu on juurde võetud loengud. “Teemad on seotud suuresti mõisa ajalooga, kuid viimane õhtu metsafilmidega on metsamuuseumis, sest sellele eelnevad puupäevad,” selgitas Keedus.

Öömuuseumi-kolmapäevad avanud Ilme Rätsepa loengule “Mood XVII – XVIII sajandil, vaadatuna Sagadi härrastemajast” järgneb 11. juulil kell 20 Tiit Saare “Eesti mõisnike vapikultuur” koos viiuli- ja kitarrimuusikaga Tauno Vilult ja Aleksander Bondarevilt.

Külli Kressa tantsuõpetus leiab aset 18. juulil kell 21. “Esialgu demonstreeritakse vanu tantse – keskaegseid ja ehk ka neid, mida mõisas tantsiti, aga huvilised võivad ka ise tantsusamme proovida ning neid tantse pärast kogu õhtu tantsida,” ütles Keedus. Sel õhtul on kavas kontsert vanamuusikaansamblilt koosseisus Stella Sõmer (klavessiin), Helena Uleksin (barokkflööt), Tiia Teesaar (viiul) ja Jaanus Roosileht (viola da gamba).

25. juulil kell 21 saavad huvilised kuulata Reet Piiri loengut “Mõisa toidukultuurist” ning muusikat tšellokvartetilt C-Jam. Augustikuusse jääb kaks loengut. 1. augustil kell 20 räägib Anu Järs teemal “Meditsiinist, moraalist ja moest. Retk supelkultuuri ajalukku” ning sellele järgneb džässiõhtu Raivi Rohumetsa ja Raul Taremaaga. 8. augustil kell 21 on Sagadis külas Riina Hein ja tema metsafilmid.

Öömuuseumi ajal on Sagadi härrastemaja avatud kella 18 – 24. “On võimalik saada ekskursioone nii mõisas kui ka mõisapargis, jookseb slaidiprogramm Sagadi mõisast, külastada saab ka jahisaali poolt,” loetles Krista Keedus öömuuseumi võimalusi. Kõik kontserdid algavad kell 22.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles