Uudekülas Kassaka talu õuel valmistati jaapanlaste kombel keraamikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keraamikaahju juures askeldab kunstipedagoog Maie Telg. Keraamik Tiina Kaljuste näitab huvilistele vast valminud teeanumat.
Keraamikaahju juures askeldab kunstipedagoog Maie Telg. Keraamik Tiina Kaljuste näitab huvilistele vast valminud teeanumat. Foto: Tiina Hein

Raku on Jaapani päritolu keraamikatehnika, mis on muutunud populaarseks viimase poolsajandi jooksul nii USAs kui Euroopas. Ühel septembripäeval pandi väike keraamikatöökoda üles Uudekülas.

Uudekülla Kassaka talu õuele kogunes tosin keraamikahuvilist, et kunstnik Tiina Kaljuste juhendamisel valmistada rakutehnikas taieseid.

“Et raku on orgaaniliselt seotud Jaapani teetseremooniaga, siis otsustasime valmistada ka Jaapani teeanumaid, kuid loominguks oli kõigil vaba valik ja meisterdati ka muid keraamilisi vorme,” rääkis ettevõtmise üks organiseerijaid, Tamsalu gümnaasiumi kunstipedagoog Tiina Hein.

Rahulolu loomingust

Hommikul seati Kassaka talu õuele üles lihtne ämbrikujuline puuküttega ahi. Vooliti esemed. Ettepõletatud ja glasuuriga kaetud nõud pandi ahjupealsele soojenema, et need seejärel otse hõõguvasse ahju toimetada. Glasuuri sulama hakkamisel tõsteti esemed tangide abil ahjust välja ning jahutati kiiresti maha. Looming tuli nii värvilt kui faktuurilt mitmekesine.

Keraamikapäeval viibinud väikeettevõtja Merike Freienthal arvas, et savivoolimine on mõnus teraapiline tegevus. “Meeldib katsetada uusi tehnikaid. Olen oma töödega täitsa rahul ja huvi selle tehnika vastu on ka edaspidi,” rääkis Merike Freienthal.

Kunsti- ja käsitööõpetaja Maie Telje meelest on rakupõletus eriti põnev, sest ei tea täpselt, mis välja tuleb.

“Glasuurimine on huvitav, alati võib midagi ootamatut juhtuda,” ütles Maie Telg.

“Olen suur savihuviline. Rakutehnikaga pole varem kokku puutunud. Ühe toreda savist potikese tegin hea meelega,” rääkis Roland Burk, kes ametilt on autojuht.

“Soovi, tööprotsessi ja tulemuse vahel on paraku suured erinevused, kuid alati on lõpptulemus üllatav. Minu jaoks täiesti ennekogematu,” iseloomustas rakutehnikas keraamika valmistamist juhiabi Maire Limberg.

Tegevus jätkub

Keraamikahuvilised olid tänulikud Kassaka talu pererahvale Eve ja Aadu Uudmäele, kes andsid kunstisõprade käsutusse oma taluõue, ja kunstnik Tiina Kaljustele, kes rakutehnikat õpetas.

Kunstiõpetaja, MTÜ Tamsalu Kunst liige Tiina Hein rääkis, et keraamikasõprade loomingupäeva toetas Tamsalu NNKÜ-NMKÜ (noorte naiste ja noorte meeste kristlik ühing).

Keraamikasõprade järgmine kohtumine on oktoobris Tamsalu kultuurimajas.

Kultuurimajal on olemas keraamikaahi ja siis katsetatakse juba teisi vorme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles