Kreisilinnas jalutajatele ilmus tegus teejuht

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Odette Kirss (paremal) ja arhitektuurikriitik Karin Paulus raamatuesitlusel.
Ajaloolane Odette Kirss (paremal) ja arhitektuurikriitik Karin Paulus raamatuesitlusel. Foto: Teet Suur

Raamatusarja “Jalutaja teejuht” neljapäeval esitletud kolmas raamat “Rakvere” suunab asjatundliku giidina märkama ajalugu tänapäeva inimeste, sündmuste ja ehitiste kaudu.

Ajaloolase Odette Kirsi, arhitektuurikriitiku Karin Pauluse ja Solnessi Arhitektuurikirjastuse koostöös ilmunud “Jalutaja teejuht. Rakvere” on üles ehitatud ekskursioonina.

Raamatus järge pidades leiab uitaja kaardi, teksti ja fotode toel paiku, mis on põnevad arhitektuuri, värvika mineviku või isikute poolest, avastab huvitavaid maastikke ning märkab muuseume.

Ideaalne jalutamislinn

“Seda ei jõua kindlasti ühe jalutamisega läbi kõndida. Siin on kõndimist vähemalt kolme-nelja jalutuskäigu jagu: vanalinn tuleb võtta täiesti omaette, Lõuna-Rakvere omaette, südalinn omaette, Põhja-Rakvere omaette. Muidu tapab ära,” soovitas raamatu autor Odette Kirss. “Objekte on nii tihedalt, et ühekorraga käib see üle jõu.”

Ajaloolase sõnul annab raamat võimaluse valida jalutuskäigu teema – kas vaadata rohkem ajaloolisi objekte või nüüdisaegseid ehitisi -, aga samas on ajalugu ja tänapäev Rakveres huvitavalt põimunud.

Kohalike olude täpse tundjana pidas Odette Kirss hoolega silma peal, et iga maja satuks õigele teepoolele või tänavanurgale. “Minu jaoks on see oluline,” sõnas ta. Kaardil ei ole kõik numbritega tähistatud objektid paraku päris õiges kohas, aga raamatus on järjekord õige. Ajaloolase arvates võib teejuhiga rahule jääda juhul, kui sellega on rahul jalutaja.

Rakvere linnapea Andres Jaadla arvates on Odette Kirsi neljandas Rakvere-raamatus sees nii linna ajalugu kui ka sajandite jooksul kogunenud väge. “Mulle meeldib raamatu formaat, selline inimlik ja lihtne, sealt on hea näpuga rida ajada. Kui tsiteerida raamatu tagakaanel olevaid elavaid klassikuid Üllar Saaremäed ja Oleg Grossi, siis saab ju täpselt teada, kust võiks jalutuskäiku alata – näiteks teatrikohvikust,” tõdes Jaadla.

“Jalutaja teejuhi” toimetaja ja kaasautori Karin Pauluse sõnul sai Rakvere kolmandaks jalutuskohaks Põhja-Tallinna ja Nõmme järel, sest Rakvere on “arhitektuurselt nii huvitav ja mitmekesine, et selle linnaga sarja jätkamine tundus lihtsalt täiesti loomulik”. Pauluse arvates ei pea Rakverre tulles vaatama päev otsa ainult linnust või käima ainult teatrietendusel. “Nooremad inimesed armastavad ka lihtsalt argikeskkonda kogeda,” tähendas ta.

“Rakvere on minu meelest täiesti ideaalne jalutamislinn,” arvas arhitektuurikriitik, kellele Rakvere üpris tuttav nii Kultuurkapitali arhitektuurižürii töö kui ka Kadrina-juurse abikaasa kaudu. “Tiirutame Rakveres üpris tihti. Mulle on Rakvere küllaltki omane, aga loomulikult ma ei teadnud kõike, kes kus majas on elanud, see oli minu jaoks uus informatsioon. Hästi põnev oli seda raamatut teha,” märkis Karin Paulus ning kiitis Odette Kirsi tarka ja inimsõbralikku kirjutamisstiili.

Piisavalt võpsikut

Karin Paulus peab Rakveret linnaks, kus on Eesti kõige parem avalik ruum ja kus on väga hea olla.

“Hästi mitmekesine ja esindab samas selliseid armsaid Eesti väikelinna väärtusi – selline kodune, pole liiga palju autosid ega inimesi, on piisavalt palju võpsikut ja seda pole õnneks veel liiga palju vuntsitud. Autentsust on hästi palju alles,” iseloomustas linna arhitektuurikriitik.

“Jalutaja teejuht” kutsub Pauluse sõnul üles aktiivsemalt linnaruumi mõtestama.

“Tahtsime kirjastuses, et see sari ei oleks üksnes ajalookeskne, sest kõik perioodid on võrdväärselt huvitavad. Tahtsime teha laiema perspektiiviga sarja, ühendada ajaloo ilu ja tänapäevast kultuuri,” selgitas Karin Paulus “Jalutaja teejuhi” sarja kontseptsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles