Lumi lõhkus Rakvere haigla katuseakna

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilisemate probleemide vältimiseks on mõistlik katuselt hanged alla loopida.
Hilisemate probleemide vältimiseks on mõistlik katuselt hanged alla loopida. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Katustele kogunenud ja sulaga raskeks muutunud lumi ei ole Rakveres suurt pahandust veel teinud. Haiglal lõhkus karniisilt alla sadanud lumelahmakas pühapäeva varahommikul katuseakna.


Pühapäeva varahommikul kella poole viie paiku purustas kolmanda ja neljanda korruse vaheliselt karniisilt alla pudenenud lumi Rakvere haigla kiirabi puhkeruumi katuseakna.


Rakvere haigla juhataja Rain Sepping rääkis, et tegemist oli õnneliku õnnetusega. "Mehed magasid parasjagu, kogu kupatus lendas kahe voodi vahele ja õnneks keegi viga ei saanud," rääkis Sepping

Haiglajuhi sõnul maksab kindlustus kahju kinni. "Täpselt ei oska veel öelda, aga kahjusumma jääb kümne ja
20 000 krooni vahele," lisas Rain Sepping.

Kuna tulevikus taolise õnnetuse kordumist välistada ei saa, arvas Sepping, et ilmselt tuleb katuseaken katta luugiga.

Kehvad kõnniteed

Paljud Rakvere majaomanikud on küll katused lumest puhtaks rookinud või lasknud seda teha, ent päris mitmel majal ripub lumi ähvardavalt räästas.

Osa jalakäijaid on avaldanud pahameelt kehvade kõnniteede üle, kus liikumist raskendab katustelt alla sadanud lumi ja jääkamakad, või on kõnniteele hoopis lindid ette pandud, märkimaks võimalikku ohtu.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev arvas, et hea, kui lindidki ette pannakse, sest linnavalitsusse on päris palju helistatud ja teavitatud majade räästastes ohtlikult rippuvast lumest.

"Meil on register, kust saab kiiresti kinnistu omaniku kindlaks teha, ja sekretär annab omanikele probleemist märku," selgitas abilinnapea.

Nädalavahetusel saabunud sula ei ole Suurkaevu sõnul suuremat pahandust teinud. "Maa võtab sulaveed vastu ja ka sadevete kanalisatsioon töötab korralikult, nii et mingeid uputusi küll linnas märgata ei ole," lausus ta.
Ka katustele pole lumi Rakveres suuremat kurja teinud.

Päris mitmel majal on katusele kogunenud hanged küll minema viinud kehvasti kinnitatud lumetõkked ja Carola katuselt lendas koos lumega alla suur plekitahvel, aga suuremad kahjud on Rakveres esialgu olemata.

Läheb libedaks

Seesam Kindlustuse Kesk-Eesti piirkonna juht Elmer Aros ütles, et rohke lume tõttu katusekonstruktsioonidele tekitatud kahju Seesami kindlustustingimuste kohaselt ei hüvitata.

"Küll aga hüvitatakse koguriskikindlustuse alt tekitatud tagajärgede likvideerimiseks vajalikud kulutused, näiteks siseviimistlus," lisas ta.

Samuti hüvitatakse kahjud, mis tekkisid katuselt allakukkunud lume või jää tõttu kolmandatele isikutele (inimesed, autod jne), kui sellise kahju korvamise eest vastutab hoone omanik ning sellel hoone omanikul on eelnevalt ostetud poliis, mis katab kolmandatele isikutele tekitatud kahju vastutuskindlustuse alusel.

"Eeltoodu käib ka näiteks ehitise juurde kuuluva kõnnitee libeduse tõttu tekkinud kahjude hüvitamise kohta kolmandatele isikutele," lausus Aros ja lisas, et käesolev talv on näidanud, et sellise poliisi sõlmimine on väga mõistlik.

Kui kindlustamata hoone katuselt kukub lumi näiteks autole, on kindlustusfirmal õigus kahjusumma hoone omanikult sisse nõuda, kui omanik on katuse lumetõrje unarusse jätnud. "Iseasi, kas seda alati tehakse," märkis Elmer Aros.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev juhtis tähelepanu asjaolule, et ilm läheb uuesti külmaks ja kõnniteed ning ka sõiduteed muutuvad väga libedaks. "See aga tähendab, et libedusetõrje tegemisele tuleb pöörata eriti suurt tähelepanu," lausus abilinnapea.

Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla ütles, et praegu on haigla erakorralise meditsiini osakonnal tööd talviselt tavaliselt.

"Mõned luumurrud ja väänamised ikka, aga see on aastaajale tavaline," sõnas ta. Peaarst arvas, et kui tänavad libedaks muutuvad, kasvab ka kukkumisega kaasnevate vigastuste arv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles