In memoriam Meinhard Laks

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MEINHARD LAKS 14.07.1922-04.03.2008

Kümme päeva enne emakeelepäeva lahkus meie seast emakeelepäeva tähistamise mõtte algataja ning 14. märtsi riiklikuks tähtpäevaks kuulutamise eest võitleja Meinhard Laks.

Meinhard Laks sündis Ida-Viru maakonnas Sonda vallas Uljaste külas Liivoja talus. Aastatel 1931-1937 õppis Sonda 6-kl algkoolis, 1937-1940 Rakvere reaalkoolis, 1940-1946 Rakvere õpetajate seminaris, 1948-1952 Tallinna õpetajate instituudis ja 1952-1955 Tallinna pedagoogilises instituudis.

Oma üle 45 aasta kestnud pedagoogitöö ajal oli ta Sondas õppealajuhataja 18 ja direktor 17 aastat. Tööaastate jooksul juhendas ta koolis õpilaste looduskaitse- ja matkaalast tegevust ning koduuurimist, korraldas koolisiseseid, piirkondlikke ja ülerajoonilisi ainepäevi, õpilaslaagreid ja metoodilisi konverentse ning kirjandus-koduloolisi ekskursioone õpetajatele.

Ta oli uue koolimaja ehitamise ja sisustamise organiseerija, kooli lipu ja rinnamärgi ideekavandi autor ning kahe voldiku koostaja ja kujundaja, korraldas mälestuskivi paigaldamise Sonda kooli kahe eelkäija asukohale.

Meinhard Laks oli laia silmaringiga ja paljude huvialadega inimene. Ta oli Eesti Looduseuurijate Seltsi, Folkloori Seltsi, Koduuurijate Seltsi, Emakeele Seltsi liige, Eesti Õpetajate Meeskoori asutajaliige, Eesti Looduskaitse Seltsi Sonda osakonna organiseerija ja Sonda Koduküla Seltsi asutaja ning Kohtla-Järve kunstiklubi liige. Ta oli Kadrina keelepäevade mõtte algataja ja Uljaste küla päevade korraldamise traditsiooni autor.

Meinhard Laksi akvarellidest on olnud näitused Sondas, Rakveres, Viru-Nigulas, Mahus, Purtse linnuses ja Volossovi rajoonis Venemaal. Temalt on ilmunud luulevihikud “Kimp koduküla lihtsaid lilli” ja “Ootaja väraval”, voldikud “Liivoja” ja “Väike valimik värsse emakeelepäevaks 2004” ning haikukogu “Aastaringid”.

Kolleegidele jääb Meinhard Laks meelde koolijuhina, kes kujundas tööka ja üksmeelse kollektiivi, oli tööülesannete täitmisel täpne ja korrektne, valmistas kõik üritused alati põhjalikult ette, oli uute ideede algataja ja rakendaja, tõeline kunsti- ja loominguinimene.

Sonda põhikool, Sonda Koduküla Selts, ELKS Sonda osakond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles