Ubja karjamõis sai väärika mälestuskivi

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal avati pidulikult Rakvere Meeskoori laulu saatel Ubja mõisapargis mälestuskivi vanale karjamõisale.

Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi algatusel ja küla toetusel võeti nõuks märkida ära vana mõisahoone asukoht.

Mõisa vundamendist välja tulnud graniitkivi kannab nüüd edasi mälestusi vanast majast. Kunstnik Toomas Sauli on kujundanud ja kivisse raiunud mõisahoone.

Värviküllased lilled on istutatud ehtimaks vana kivi pargitee kõrval.

Ubja päevakeskuse ja küla hing Laine Soone meenutas oma avasõnas aegu, kui mõisahoone veel alles oli: “Siin seistes on mul kahesuguseid tundeid. Ühelt poolt meenutan ma vana head maja, mis on meist paljudele väga tuttav ja omane. Teiselt poolt tuleb meelde kõik see, mida rääma kippunud hoone endaga kaasa tõi. Aga täna võin ma öelda, et mu süda on rahul – meil on ilus kivi, mille ümber saame koguneda ja ühiselt veel paljugi korda saata.”

“Tore oli üheskoos olla ja igaühele meenus midagi. Kes mäletas, et ta oli lapsena sellel suurel kivil roninud, kellel jälle tuli silmade ette mõisnik, kes ratsutas tumedal hobusel oma põldude vahel,” rääkis Sõmeru klubi juhataja Katrin Tihhomirova.

Ubja karjamõis eraldati naabruses olevast Uhtna mõisast 1875. aastal.

Enne 1919. aasta võõrandamist oli ta Kohala kõrvalmõis poolmõisa staatuses. Mõisa pikk ja lihtne ühekorruseline puidust peahoone ehitati arvatavasti XIX sajandi lõpul.

Mõisa peahoone oli paljudeks aastateks Ubja sovhoosi ja hiljem kolhoosi kontor.

Õnnetus seisus ja tugevalt lagunenud peahoone likvideeriti 2004. aasta sügisel. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles