Televisioon jõudis Eestimaal mobiiltelefoni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Telekomi juhatuse esimehe Valdo Kalmu unistuseks on, et Eesti saaks esimeseks riigiks, kus valitakse mobiiltelefoni vahendusel.

Mida EMT lähiajal oma klientidele pakub?

Tulevasest teenusest saame rääkida alles siis, kui see juba valmis on. Kui aga rääkida praegustest “hittidest”, siis viimase aja võtmeteema on kindlasti mobiil-ID. See võimaldab inimesel tõendada oma isikut Internetis ja anda digiallkiri mobiili vahendusel - sisuliselt on tegu ID-kaardi edasiarendusega mobiilis. See on sama turvaline kui ID-kaart, kuid ei vaja toimimiseks spetsiaalset tarkvara ja kaardilugejat. Mobiil-ID abil saab kasutada näiteks ka suuremaid pangaülekannete päevalimiite kui koodikaardiga on määratud - praegu peavad paljud seda oluliseks.

Unistus on mobiil-ID toel ära teha tõenäoliselt maailma esimesed m-valimised Eesti kohalike omavalitsuste valimistel aastal 2009, kuid see eeldab muudatust valimisseaduses.

Hea meel on aga tõdeda, et seadusandjate huvi teema vastu on olemas. Kuna Eesti inimesed on uuenduste poolt, võib m-valimise edu saada selleks tõukeks, mis vahepeal aeglustunud uuenduslaine Eestis jälle liikuma lükkab.

Milliseid uusi projekte on EMT-l plaanis käivitada Lääne-Virumaal?

Maakonnapõhiselt on vast raske välja tuua midagi sellist, mida naabermaakonnas ei ole. EMT kliendid on ikkagi kõikjal Eestis ning peame neile igal pool tagama kvaliteetse teenuse ja teeninduse.

Praktilistest asjadest on aga Virumaa inimestel ilmselt hea meel kuulda seda, et 3,5G võrk laieneb peatselt ka Võsule ja Kundasse.

Eestis laieneb EMT 3,5G võrk pidevalt. Iseloomustage selle kasutamisvõimalusi.

EMT panustab tõepoolest 3,5G võrgu kiiresse väljaarendamisse üle Eesti, et tuua kiire mobiilne Internet võimalikult paljude kasutajateni. 3,5G võrk katab juba praegu Tallinna ja kõik maakonnakeskused - Virumaa linnadest rääkides olime Rakveres eelmise aasta juunis, Narvas alates maikuust, Jõhvis novembrist. Kindlasti on päevakorras ka levipiirkonna laiendamine Virumaal.

Kus aga 3,5G võrku veel ei ole, saavad EMT kliendid kasutada tavalise GSMi 3,5G vahevarianti EDGE. See võimaldab GSMiga võrreldes oluliselt suuremaid andmesidekiirusi ning on EMT kliendile kättesaadav juba kogu Eestis.

Uued kiiremad võrgud annavad tuule tiibadesse eeskätt mobiilse Interneti arengule. Internet on praegu tegemas samasugust murrangut nagu telefon 90ndate alguses: see ei jää enam koju või kontorisse maha, vaid on sinuga igal pool kaasas.

Rääkige EMT ja Levira hiljuti käivitunud mobiiltelevisiooni pilootprojektist ja selle tulevikuarengutest.

Alates 6. maist saavad EMT kliendid Tallinnas vaadata mobiiltelefoniga telesaateid, sest EMT ja Levira alustasid uudse Mobiil-TV lahenduse (DVB-H) testimist. Mobiili ekraanilt teleprogrammide vaatamist saavad tasuta testida kõik EMT kliendid, kellel on TV-signaali vastuvõtjaga mobiiltelefon. Testimise periood kestab 2008. aasta lõpuni.

Mobiil-TV puhul on tegemist DVB-H ehk koduse digitelevisiooni väiksema vennaga, ainult et see on kohandatud vaatamiseks mobiiltelefoni väiksemalt ekraanilt. DVB-H standardiga ei jõua telekanalid mobiiliekraanile mitte andmeside, vaid telefoni sisse ehitatud TV-signaali vastuvõtja kaudu - nii et need telefonid on olemuselt nagu miniteleviisorid. Uudset Mobiil-TVd toetab näiteks Nokia telefon N77.

Testperioodil tagab pilootprojekti teine pool Levira Mobiil-TV leviala Tallinna linnas. Pärast testperioodi on kindlasti plaanis laiendada leviala peale Tallinna ka teistesse Eesti linnadesse ja peamistele magistraalteedele. Kuid laienemine ja kommertsteenuse pakkumine sõltub eeskätt kommertslitsentside väljaandmisest - praegu on Eestis välja antud ainult testlitsentsid levipiirkonnaga Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles