Jooksus emahirved kadusid jäljetult

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenenud isahirve õnnestus pildistada Koonu küla lähistel.
Põgenenud isahirve õnnestus pildistada Koonu küla lähistel. Foto: Jaanus Prits

Tamsalu valla Järvajõe ja Porkuni külla rajatud esimesest Eesti punahirvede farmist põgenenud neljast loomast on nähtud vaid isahirve, kolm emahirve on kadunud jäljetult.


Isahirv, kes lahkus emahirvede juurest ja suundus Lääne-Virumaa lõunaossa, liigub Väike-Maarja valla Koonu kandi metsades ja põldudel, kus kohalikud teda imetlevad ja toidavad.


Koonu küla elanik Gennadi Luha kinnitas, et isahirv on elu ja tervise juures. "Toidu otsingul tuli ta minu koduaeda ja kraapis õunapuualuse lumest puhtaks ja maiustas sinna sügisest jäänud õuntega," rääkis Gennadi Luha isahirve leidlikkusest.

Oktoobris tõi Firma MMS Invest OÜ juhatuse liige, hollandlasest ärimees Maarten van Gent Järvajõe külla rajatud 80 hektari suurusesse punahirvede tarastatud farmi üheksa emahirve ja ühe isase.

Novembris loomad põgenesid. Kuus emahirve pöördusid ise farmi tagasi, kuid isahirv ja kolm emahirve jäid Lääne-Virumaa metsadesse ja väljadele seiklema.

Farmi omanik Maarten van Gent lootis, et talve saabudes tulevad hirved toiduotsingutel ise farmi tagasi. See lootus osaliselt täitus. Hirvefarmi perenaine Inga Saukas rääkis, et informatsiooni jooksus isahirve ja kolme emahirve liikumistest laekus mitu korda.

"Viimane uudis oli lootustandev. Emahirvi nähti jaanuari alguses Järvajõe teeristi lähedal, kodufarmi vahetus läheduses," kõneles Inga Saukas.

Loomi mindi otsima, kuid juhatatud kohast neid ei leitud. "Viisime neile sinna toitu, lootuses, et näeme loomi ja saame nad kodufarmi tagasi meelitada, kuid emahirvi me ei kohanud. Nad olid jäljetult kadunud," ütles Saukas.
Sellest ajast pole kolme plehku pannud emahirve kohta enam mingit informatsiooni saadud.

"Otsime oma loomi endiselt ja loodame, et midagi halba pole nendega juhtunud," lisas farmi perenaine. MMS Invest ootab pagenud nelja punahirve kohta infot telefonil 5107628.

Farmi omanik Maarten van Gent, kelle omandis on Tamsalu vallas 240 hektarit maad, pole loobunud mõttest farmi laiendada. Tema esialgne plaan rajada Tamsalu valda kuni 1000pealine punahirvede farm on senini jõus. Hirvi kasvatatakse turistidele näitamiseks ja lihaloomadena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles