Lääne-Virumaa on kaetud tasuta digitelevisiooniga

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Telekanalite edastamise eest vastutav Levira rajas Lääne-Virumaale Pehkasse uue digitaaltelevisiooni saatja, mis katab digileviga Eesti põhjaranniku Eru lahest Kundani. Pärast saatja töölerakendamist on võimalik kogu Lääne-Virumaal vaadata tasuta seitset kodumaist telekanalit digitaalselt tavaantenni kaudu.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul saab juba praegu digilevi vahendusel tasuta kätte üle kahe korra rohkem kodumaiseid telekanaleid kui vanas õhu kaudu levivas analoogvõrgus.

“Just digitelevisioon on teinud võimalikuks uute kodumaiste telekanalite loomise, sest vana analoogvõrk suutis Eestis edastada vaid kolme üleriigilist telejaama,” lausus Pihel.

“Digilevi pakub kordades rohkem telekanaleid, paremat pildi- ja helikvaliteeti ning hulgaliselt uusi lisavõimalusi eelkõige just neile, kes vaatavad telepilti tavaantenniga,” lisas ta.

Maapealse leviga digitaaltelevisioonis on praegu tasuta nähtavad ühtekokku seitse Eesti telekanalit: ETV, ETV2, Kanal 2, TV3, Kanal 11, TV6 ja Kalev Sport.

Tasuta kanalite vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga, seda tuleb teha vaid juhul, kui soovitakse lisaks vaadata ka rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid (telekanal Neljas, MTV Eesti ja telekanal Seitse).

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni kuuluva AS Levira juhatuse liikme Indrek Lepa sõnul tuleks Lääne-Virumaa põhjaosas digilevist osasaamiseks suunata antennid Pehka saatjale. “Antennile õige suuna ja kõrguse leidmisel tuleks seda erinevates suundades liigutada või üles-alla nihutada, jälgides samas digiboksist teleriekraanile kuvatavaid signaali tugevuse ja kvaliteedi inforibasid,“ selgitas Lepp.

“Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et Pehka saatja on vertikaalse polarisatsiooniga, mistõttu ka vastuvõtuantenn peab olema maapinna suhtes risti. Samuti tuleks üle vaadata antenni ja teleri vaheline kaabel. Kui seda on vihmad ja tuuled aastakümneid kõvasti räsinud, siis tuleks kaabel uuesti antenni külge ühendada või koguni uus kaabel vedada,” lisas ta.

Tavalise katuseantenniga telepilti vaataval inimesel tuleb digitaaltelevisiooni nägemiseks osta või rentida digiboks, telerit välja vahetada ei ole vaja. Digiboks ühendatakse vastavalt seadme kasutusjuhendile antennikaabli ja teleri vahele.

Eesti telekanalite digitaalseks vastuvõtuks sobivad seadmed varustatakse Digilevi märkidega, et seadmeid oleks lihtne üles leida. Kui müüdaval seadmel see märk puudub, ei pruugi see Eesti telekanalite digitaalseks vastuvõtuks sobida. Digibokse ja -telereid saab osta või rentida elektroonikapoodidest või teenusepakkujate esindustest.

Eesti üleminek digitelevisioonile lõppeb kahe aasta pärast, 1. juulil 2010, kui õhu kaudu leviv analoogtelevisioon välja lülitatakse. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles