CADrina toob noored inseneriameti juurde

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrina keskkooli võidukad noored Allar Paat ja Martin Kalmet võistlustules.
Kadrina keskkooli võidukad noored Allar Paat ja Martin Kalmet võistlustules. Foto: Meelis Meilbaum

Reedel Kadrina keskkoolis esimest korda Eestis korraldatud projekteerimistarkvara AutoCAD võistluses edestasid keskkoolinoored tudengeid.

"Tunne on, nagu oleks Kanada Vancouveris just võitnud jäähokis kuldmedali," ütles ürituse "CADrina 2010" patroon siseminister Marko Pomerants, kommenteerides võidukisa, kui selgus, et võitis tudengid võistlema kutsunud Kadrina keskkoolinoorte võistkond koosseisus Martin Kalmet, Mart Suurkivi ja Allar Paat. Teise koha saavutas Tallinna tehnikaülikool ja kolmanda Tallinna tehnikakõrgkool.

"Mul on väga hea meel, et Kadrina keskkool sellise ettevõtmise ette võttis. See meenutab mulle Eesti ja Brasiilia jalgpallimatši, kus Eesti kutsus välja Brasiilia. Ma arvan, et Eestil oli sellest väga palju kasu ja ka Kadrinal. Sellest võistlustest võidavad kõik. Me armastame võistelda laulmises, tantsimises ja selles, palju keegi suudab kaalus alla võtta, aga see on vähetähtis täna tehtavaga võrreldes," tõi spordiga võrdluse ka Peeter Kreitzberg, kelle sõnul oli reedel toimunu kõige tähtsam haridussündmus Eestis.

Inseneriharidust propageerival võistlusel "CADrina 2010" võistlesid kolmeliikmelised mees­konnad üle neljasaja pealtvaataja silme all ning võistkondade tööd sai jälgida suurtelt ekraanidelt. Ülesande legendi järgi oli kaduma läinud Eesti Panga euroosakonna trepi projekt. Noortel tuli võistluse lõpuks koostada uue trepi joonised, et ehitajad jõuaksid trepi tähtajaks tellijale üle anda ja Eesti riik 1. jaanuaril 2011 euro kasutusele võtta.

Kadrina noored tunnistasid, et võistlussituatsioon ja tudengite kõrval oma oskuste proovilepanek tegi ikka natuke murelikuks. "Väike närv käib asja juurde," arvas Martin Kalmet. "Teadmatus, et kes meie vastu tulevad ja mis tasemel nad on," lisas Allar Paat. Kõik kolm noormeest olid veendunud, et jätkavad ka oma õpinguid reaalainete vallas.

Teise koha saavutanud Tallinna tehnikaülikooli võistkonna liikme Triin Leet­maa hinnangul oli üritus põnev ja on ka tudengitele kasulik. "Kõik, mis on õppetööväline, on vajalik, et õppimine ei jääks lihtsalt kuivaks tuupimiseks," ütles ta.

Kadrina keskkooli direktor Arvo Pani rääkis, et selleks õhtuks oli kool valmistunud juba pikka aega. Nimelt sooviti tutvustada koolis alates 2005. aastast pakutavat valikainet ärijuhtimise ja tehnoloogia alused. Kõige mahukam, mida selle valikaine raames õpetatakse, ongi insenergraafika programm AutoCAD.

Ürituse idee autor Aru Grupp ASi juhataja Juhan Viise sõnul on plaanis võistlust järgmistel aastatel laiendada. Tema arvates võiks üritusest ühel hetkel kujuneda ka rahvusvaheline võistlus. "Nagu Türiga seondub lillelaat, peaks Kadrinaga seoses tulema kõigile meelde CADrina võistlus."

Lisaks võistlusele oli nii Lääne-Viru maakonnast kui ka kaugemalt kohale tulnud õpilastel ja nende vanematel võimalik tutvuda edasiõppimisvõimalustega Tallinna tehnikaülikoolis ja
-kõrgkoolis. Samuti said huvilised jälgida tehnikaülikooli üliõpilaste valmistatud roboteid.
Õhtu meelelahutuslikus osas astusid üles Ott Lepland ja Traffic.

• Kadrina keskkooli ja valla välja pandud auhinnafondi suurus oli 16 000 kroo­ni, mille eest saavad võistlejad lunastada kaupa IT Shopist. Esikoha kinkekaardi väärtus oli


10 000, teise 5000 ja kolmanda koha oma 1000 krooni. Üritus sai teoks LEADER programmi toel.



• "CADrina 2011” toimub järgmise aasta 4. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles