Võimalus olla mees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Oleme oma soorollide üle arutamisega jõudnud sinna, kus sein on püsti ees. Ühelt poolt rõhutakse üha rohkem soolisele võrdsusele, teisalt heidetakse naistele ette naiselikkuse minetamist ja meestele vaid soojätkamise aksessuaariks muutumist.


Selle vastuolu loomulikuks tulemiks on etteheited, nagu oleksid mehed vastutustundetud võimurid, kes iga hinna eest oma nn kuninga positsiooni kaitsevad.

Mehe silmade läbi paistab kogu see teema aga väga kirev ja samas mingit nurkapidi pseudoprobleemina, mis aeg-ajalt takistab tegelike kitsaskohtade märkamist ning pärsib asjade loomulikku käiku ja arengut.

Macho-naised

Klassikaliselt seostub naine emadusega, ilu ja õrnusega, ning loomulikult erilise naiseliku tarkusega. Tööstuse ja tehnika arenguga paralleelselt on kulgenud protsess, mis on suunanud absoluutse võrdsuse taotlust, mis elimineerib soolised erinevused. Vist mäletame hästi veel ühiskonda, kus naiskombainerid ja emalendurid olid teinekord hinnatumad kui õmblejad, kokad või lasteaiakasvatajad. Kui palju see on muutunud? Kui palju me kuuleme pilkavaid sõnu kodukanade või kulbikeerutajate kohta? Kui sul ei ole naisena mehist karjääri, oledki saamatu könn.

Milline on mehe roll seesuguses macho-naiste maailmas? Me räägime siin mehest, kes ei ole naise- ja lastepeksja, alkohoolik või sadist. Me räägime pimedast võrdõiguslikkusele pühendatud võimuvõitlusest, mis on soorollid segi löönud. Muidugi ei ole rahul mehed, aga samuti on rahulolematud naised - on ju kadunud mehe kui pere toitja ja kaitsja kuvand ning koos sellega ka mehe kui naise austaja ja armastaja roll. Kaotatud on rohkem kui võidetud.

Tugigrupp Meestelt Meestele, kus on teemaks just meheks olemise valud ja võlud, on toonud välja ühe suure meeste mure: järjest suurem väljakutse on olla mees selle sõna kõige otsesemas tähenduses. Me kõik oleme teadlikud oma soolistest erinevustest.

Kui aga need erinevused on kuulutatud paheks ning meheks olemine tähendab juba iseenesest laisk, lohaks ja loll olemist (s-pea, nagu "Ürgmehe" näidendis väljendati), siis ei jäägi muud võimalust, kui võtta üle naise roll ja õppida sarnanema selle tundmatu ideaalmehega, "nagu on mõnel sõbrannal" või "nagu kusagil raamatus kirjutati".

Tegelikkuses on see ideaalkuju sageli naise fantaasia vili, millel küll mehelik korpus, kuid seespidi naiseliku ülesehitusega. Niisugune ideaalmees on aga sama müütiline tegelane kui Batman - sellist lihtsalt ei leidu.

Meil on siiski kujutlus, et mehe ja naise vaheline abielu on üks parimaid viise, kuidas saada õnnelikuks. See on vägevaim vahend muuta iseennast ja maailma enda ümber.

Harmoonilises abielus sündiv koostöö ulatub laste kaudu üle põlvkondade ja aastakümnete. Sellest ei sünni rahu mitte üksnes tänases päevas, vaid ka homse ja ülehomse Eesti jaoks. Perekonna tervisest sõltub iga selle liikme heaolu ja kogu ühiskonna tervis.

Naiste- ja meestepäev

Kas XXI sajandi teisel kümnendil on veel võimalik perekond, kus mees ja naine saavad olla need, kes nad on? See ei pea ilmtingimata tähendama, et naise koht on üksnes kodus ja mees olgu alati rahateenija.

Täna on perekonnad õnnelikud, kui kellelgi üldse on tööd. Kuid mehel saab lasta olla mees ka siis, kui koduse ja töölkäija rollid on vahetunud. Ka siis on mehe põhivajadus olla väärtuslik selle läbi, mida ta saab jagada ja anda. Suur samm on juba see, kui teie, naised, lubate endale võimalust olla vahel saamatu ja õrn, et mehed tahaksid ja võiksid tunda ennast tegijatena - meestena. Nad ju teavad niigi, et suudate poekotte kanda ja mööblit nihutada, rääkimata tööl käimise ja lastekasvatamise edukast ühildamisest.

Aga uskuge, nii nagu teie soovite, et mees kiidaks teie kaunist välimust ja ilusat hinge, on ka mehel tugev vajadus tunda ennast mehena, hoolitseja ja kaitsjana. Eriti tore, kui naine seda ka märgata oskab ja väljendada mõistab, et olukord talle meeldib.

Naistepäev on tähendusega ainult sellepärast, et naiste kõrval on ka mehed. Jabur oleks tähistada seda päeva siis, kui ühtegi meest ei oleks. Nii on naistepäev ühtlasi meestepäev. Mehed saavad sel ajal märgata oma naisi ja väljendada neile seda austust ja armastust, mis ainult naisele kuulub. Ja see on hea, sest siis ehk märkavad naisedki seda erilist, mida vaid meestel on pakkuda. Ja muidugi on meie kõigi igatsus, et see ei piirduks ainult ühe päevaga aastas.

Perekond on õnnelik, kui seal on suudetud osavalt alus panna kahe erinevast soost inimese koostööle. Üksnes siis saab olla iga päev naistepäev. Ja meestepäev.

Tauno, Kalmer, Toomas
Tugigrupp Meestelt Meestele juhendajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles