Mere hotell kaob peagi ajalukku

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
üleeile asus kopp Mere hotelli madalama osa kallale, seda vähehaaval lammutades.
üleeile asus kopp Mere hotelli madalama osa kallale, seda vähehaaval lammutades. Foto: MEELIS MEILBAUM/ VIRUMAA TEATAJA

Võsul asuva Mere hotelli lammutustöödega ollakse nii kaugel, et järgmisel nädalal loodetakse hoone täielikult lammutada. Kohalik rahvas vaatab ajalukku kaduvat hoonet rõõmsal meelel.


Märtsi alguses alanud Mere hotelli lammutustöödega on nii kaugele jõutud, et üleeile asus kopp hoone madalama osa fassaadi jupphaaval maha võtma, sorteerides eraldi nii kivi, metalli kui puidu.

Lammutusega tegeleva OÜ Lustrum Teenused juhatuse liige Taavi Lass ütles, et nad loodavad maja lammutamise lõpetada järgmisel nädalal. Plats peab puhas olema mais.
Lammutamise käigus välja sorteeritud sodi läheb prügimäele, puit kütteks ja kivist tehakse killustik, mida pakutakse täitematerjaliks.

Vihula vallavolikogu esimees, firma Merisiil omanik, kellele Mere hotell nüüd kuulub, on varem Virumaa Teatajale öelnud, et hoone lammutamise näol on tegemist heakorraprojektiga.

Kohalikud rõõmustavad

Töid eemalt jälginud Võsu elanik, 79aastane Ülo Vaidalu rõõmustas, et lagunenud hoone viimaks ajalukku kaob. "Saab jalust ära, see on ilus plats siin. Ega ta ei sobinudki siia," arvas ta.

1950. aastal Võsule elama asunud Vaidalu mäletas väga hästi, kuidas Mere hotell Võsu keskusse 1970. aastate lõpus kerkis. Tema sõnul Moskva selle ehitas ja see oli edelaringkonna kuurort. Ehitajadki olnud venelased, keevitajaks kasahh, kes pani hoonesse nii palju rauda, et Ülo Vaidalul tekkis lammutustöid kõrvalt vaadates küsimus, kuidas seda lõhutakse.

Mälestusi, mis Mere hotelliga seostuvad, on mehel teisigi. Pensionieas käis Vaidalu viimase puhkekodu direktori ajal öövalves. Just isiklike mälestuste tõttu oli tal seisvat ja lagunevad hoonet masendav näha. Kuigi, juba siis, kui Mere hotelli alles ehitati, vaatas Vaidalu, et asi läheb liiale.

Plats tema hinnangul ilmtingimata tühjaks ei pea jääma, kui sinna ka plaanitakse tulevikus midagi ehitada, siis peaasi, et see keskkonda sobituks. "Mitte hiiglaslik monstrum või suur katkine purihammas," lausus Vaidsalu.

Võsukad Silvi ja Meret tundsid heameelt, et inetu ehitis lõpuks ometi maha võetakse - nüüd ei pea enam kartma, et mõne kolama läinud lapsega õnnetus juhtub.
Omad mälestused on neilgi Mere hotelliga, kui aastaid tagasi seal kohvikus ja juuksuris sai käia.

Sümboolne nullpunkt

Vihula vallavanem Rene Treial ütles, et ka nemad on üliõnnelikud, et monstrum saab lammutatud. Ta avaldas lootust, et see sündmus on Võsu kuurordi arengu sümboolne nullpunkt. "Siit edasi saab minna ainult paremaks."

Vihula vallasekretär Enna Tiide­mann teadis rääkida, et Mere hotell on seisnud tühjana alates sellest ajast, kui OÜ Berti, mis oli Võsu puhkekodu õigusjärglane, enne 1990. aastate lõppu pankrotti läks. Pärast seda pandi Mere hotell pankrotivarana müüki.
Enne Vello Väinsalule kuuluva firma Merisiil omandisse jõudmist vahetas hoone mitu korda omanikku.

Viimati kuulus Mere hotell ehitusfirmale Rand & Tuulberg, kes sai kolm kinnistut, millest ühel asub Mere hotell, täitemenetluse teel võlgade katteks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles