Hea teenindus tõstab meie kõigi elukvaliteeti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Roosipõld.
Anne Roosipõld. Foto: Meelis Meilbaum

Klienditeenindajate koolitaja Anne Roosipõllu sõnul on Eestis teeninduse tase küll tõusnud, kuid jätkuvalt teevad tüüpvigu nii teenindajad kui ka kliendid.


"Kui võrdleme end mõne välismaaga, näiteks Itaalia või Prantsusmaaga, siis sageli on meil parem teenindus," rääkis Roosipõld ning tõi positiivsena välja, et Eestis osatakse võõrkeeli ning turistil on siin kindlasti kergem hakkama saada kui nii mõneski teises riigis.


"Aga nemad võivad seda endale lubada, meie ei saa endale kehva teenindust lubada," lisas Roosipõld, et hea teenindus on turismi üks võtmeaspekte.

"Rakveres ja üldse Eestis torkab silma ebaühtlus," ütles Roosipõld. "On väga häid momente ja väga häid ettevõtteid, aga on ikkagi nii, et üks vahetus töötab väga hästi, teine mitte nii hästi," juhtis Roosipõld tähelepanu, et tõrvatilk meepotis võib rikkuda kogu mee.

Tark klient

Probleemide lahendamine algab nende teadvustamisest. Anne Roosipõld leiab, et tagasiside on väga oluline. "Tark klient annab tagasisidet, ning mitte ainult head - kui näed midagi, mis on valesti, anna teada," pani Roosipõld inimestele südamele, et teeninduse kvaliteet oleneb palju ka klientide soovidest ning tähelepanekutest.

Roosipõllu sõnul saavad väga palju oma ettevõttes klienditeeninduse kvaliteedi tõstmiseks ära teha ka ettevõtete juhid. Lisaks koolitustele ning teenindusstandardite loomisele on aga väga oluline, et ettevõtte juht annab oma töötajale vabaduse vastutada

"Vabaduse klienditeenindajal ühes või teises olukorras otsustada - näiteks teha allahindlust või valida, kuidas käituda, kui klient on rahulolematu," selgitas Roosipõld, et on kasulik jätta klienditeenindajale vabad käed, et tal oleks võimalik täita kliendi soove ning lahendada tema probleeme.

Kuigi Roosipõllu hinnangul on klienditeeninduse kvaliteet Eestis üldiselt hea, tõi ta välja mõned tüüpvead, mida klienditeenindajad kipuvad tegema.

Ei vabanda, ei täna

"Ei paluta vabandust, kui on midagi juhtunud," ütles Roo­sipõld ning lisas, et vabandust võib ka siis paluda, kui tegelikult süüdi ei olda - see lihtsalt rahustab klienti.

Samuti võiksid klienditeenindajad rohkem klienti tänada. "Ning ei tunta oma kaupa või toodet, mida müüakse," rääkis Roosipõld. Tema hinnangul peaks iga müüja endale üsna täpselt selgeks tegema, mida ta müüb, ning olema valmis vastama kliendi küsimustele.

"Hea teenindus on oluline, sest see tõstab meie elukvaliteeti," lausus Roosipõld. "Me oleme ise positiivsemad ja rõõmsamad ning läheme selle tundega koju ja jagame seda teistega," selgitas Roosipõld.

Anne Roosipõld on üle kümne aasta tegelenud klienditeenindajate koolitamisega. Praegu on ta Mainori erakõrgkooli õppejõud ja turismiettevõtluse õppemooduli juht.

Märts on hea teeninduse kuu, mille raames saab seoses kampaaniaga "Kiida teenindajat!" hinnata ettevõtteid ning nende teenindajaid.

Kuu lõpus tunnustatakse enim kiitust pälvinud teeninduskohti uksekleebisega "Kliendid kiidavad".


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles