Elina Kononenko: Armastusest iseenda vastu algab kõik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elina Kononenko
Elina Kononenko Foto: Erakogu

Aeg-ajalt tasub omale meelde tuletada, et kõige tähtsam inimene maailmas olen(d) m(s)ina ise. Soovides teenida inimkonda ja teha heategusid, tasub alustada kõigepealt iseendast.


Juba piibliski on öeldud, et ar­masta oma ligimest nagu iseennast. Enamasti pööratakse tä­helepanu selle soovituse esime­sele poolele, jättes märkamata, et ka ennast ei tule piibli soovitusel mitte vähem armastada. On iidne tõde, et teisi on võimalik armastada vaid siis, kui endaga on asjad klaarid.

Olen tähele pannud, et märkan teiste inimeste juures just neid vigu, millega on endal oht libastuda või mille tõttu olengi juba eksisammu astunud. Märksa rängemad kaas­inimeste vead tunduvad tihti palju inimlikumad ja mõistetavamad.

Aga siunata ennast tehtud vigade eest ei tasu, need tuleks kiiremas korras unustada. Parem oleks endale kinnitada, et olen hea ja tubli, aina parem ja parem, sest positiivseid sõnu sisendades hakkabki aju neist juhinduma.

Aju usub kõike, mida talle öelda. Isegi magavale lapsele soovitatakse sosistada positiivseid ütlusi, sest aju salvestab kõike.

Korrigeeri mõtteid

Igal sõnal on vägi, mis on kan­dunud meieni esivanemate aegadest, ja seetõttu tasub sõ­nadesse suhtuda aupaklikkuse ja ettevaatlikkusega. Eriti tähelepanelik peaks olema sõnade suhtes, mida ütleme (oma) las­tele.

Näiteks on kindlaks teh­tud, et täiskasvanueas esinev allergia võib saada alguse lapsepõlves kuuldud ema käratusest: jäta mind igaveseks rahule!

Seega, kui sa ise enda ajule ei ütle, kuidas sinu elu käima peab, siis teevad teised inimesed seda sinu eest ja nendest inimestest juba puudu ei tule. Ära raiska aega inimestele, kes üritavad sulle selgeks teha, et asjad ei õnnestu või et sa pole piisavalt hea. Kõik õnnestub, kui sa vaid usud sellesse.

Oma mõtteid tasub jälgida ja korrigeerida, sest need on tegelikult ainsad, mida ise alati muuta saad. Katsu jõuda niikaugele, et su positiivsed mõtted eksisteeriksid ka sinu alateadvuses, sest kui tahtejõud ja kujutlusvõime lähevad kaklema, võidab alati viimane.

Ära piira end

Olen veendunud, et kõik vastused, mida inimene otsib, tulevad tema enda seest. Rännates läbi pool maailma, võid sa küll ennast leida, kuid mitte sealt kaugelt, vaid siiski iseenda seest.

Paljud inimesed leiavadki tee iseendani ja oma tõeliste soovideni sünni- ja kasvamiskohast lahkudes, sest seal ei suruta neid enam teiste inimeste seatud raamidesse.

Kõige rahulolevamad näivad siiski olevat need, kes on elanud kogu oma elu ühes kohas, kodupaigast kaugemale pääsemata.

Mul õnnestus kord kohtuda 101aastase mehega, kes pärast nooruses Setumaalt Tartumaale kolimist polnud kordagi elus suuremasse linna kui kümmekonna kilomeetri kaugusele Tartusse sattunud.

101 aasta jooksul polnud ta kordagi käinud Tallinnas ega näinud merd. Aga tema silmist peegeldus rõõm ja rahulolu ning ta kinnitas korduvalt, et elu on kulgenud väga toredalt.

Siinkohal meenub veel ühe teise mehe jutt. Ta olevat oma õpetajale rääkinud, et kavatseb elada 125aastaseks. Õpetaja vastanud: ära hakka omale piiranguid peale panema.

Inimene suudab teha kõike, kui ta ei aseta mõttes omale piire. Seda tasub aeg-ajalt endale meelde tuletada, kui tundub, et mõni asi ei õnnestu.

Ütleb ju vanasõnagi - ja neid kaugetest aegadest meieni jõudnud tarkusi tasub uskuda -, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab.

Kõike, mida inimene tõesti tahab, ta ka saab, kui ta selle nimel tegutseb. Lihtsalt unistamisest jääb väheks. Ent tähelepanu: ära muutu oma soovide orjaks, sest soovid ei lõppe kunagi. Kui miski ei lähe nii, nagu tahtsid, siis järelikult oli see sulle parem.

Inimene ei suuda olla õnnelik tulevikus, kui ta ei ole seda nüüd ja praegu. Keskendu juba praegu asjadele, mis on sinu elus hästi. Ülejäänud asju nimeta probleemide asemel lahendust vajavateks ülesanneteks.

Mine vaata peeglisse ja ütle endale: see inimene, kes peeglist vastu vaatab, meeldib mulle, ma olen endaga rahul. Pärast seda ei käi ka teised inimesed sulle enam närvidele. Me kõik oleme täiesti normaalsed, toredad ja ilusad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles