Rakvere ainuke kino jääb esialgu suletuks

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere ainuke kino Laias tänavas septembris oma uksi ei ava, suletuks jääb ka samas majas tegutsenud ööklubi Exclusive.

Kino ja ööklubi omanik, aktsiaseltsi E-Expert juht Sergei Smirnov nimetas kino suletuse üheks põhjuseks firmale esitatud 7,5 miljoni krooni suurust võlanõuet. Pankrotistunud Maapank nõuab E-Experdilt väidetavaid võlamiljoneid Lääne-Viru Maakohtu kaudu.

Maakohus rahuldas suvel panga nõude ja arestis E-Experdi pangaarved, samuti arestis kohtutäitur firma vallasvara ja Smirnovile kuuluva kinnistu Võsul. Smirnov Maapanga esitatud võlanõudega ei nõustunud.

Maakohus arutab asja 11. septembril.

Uus kino tulekul

E-Experdi juht märkis, et kino ja ööklubi avamine sõltub edaspidistest kohtulahenditest.

Filmide näitamine Rakveres on peatunud ka seetõttu, et ei tasu ennast ära. “Kino ei ole praegu rentaabel,” ütles Smirnov. Praegu peab E-Expert läbirääkimisi, et tulevikus ikkagi kino ja ööklubi uksed avada.

Vergi sadama omanik Olev Puldre, kes 1995. aastal erastas tollase kilo Ilo, kinnitas, et filmide näitamine tasub end majanduslikult ära. Kino Ilo Rakveres Laias tänavas oli esimene erastatud kinnistu Lääne-Virumaal.

Kunagise Rakvere rajooni kinovõrgu direktori poeg Olev Puldre kaalub praegu Rakverre uue kino rajamist. “See on minu südameasi teha oma kadunud isa mälestuseks Rakverre kino,” rääkis ärimees. Puldre on tulevase kino tarvis linnas kohagi valmis vaadanud, mida ta aga veel ei soovinud avalikustada.

Noorukieas kinotööga tegelenud Puldre hinnangul ei ole ööklubi filmide näitamiseks õige koht. Õiges kinos peavad olema korraliku tõusuga saal ja mugavad istmed. “Baaripuki otsas filmi ei vaata,” selgitas end tulihingeliseks kinopooldajaks nimetav Olev Puldre.

Tapa kino fenomen

Lääne-Viru maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna vanemspetsialisti Valdur Liivi andmetel näidatakse maakonnas lisaks Rakverele ja Tapale periooditi kino Haljalas, Võsul ja veel mõnes paigas. “Õige kino on ainsana Tapal,” ütles teenekas kultuuritöötaja.

Liivi hinnangul on Tapa Kultuurikojas kasumit tootev kino omaette nähtus terves Eestis.

Tapa Kultuurikoja kinomehaanik Einar Vuks rääkis, et pärast suvepausi hakati Tapal filme näitama alates läinud pühapäevast. Eelmisi hooaegu meenutades märkis Vuks, et kino näitamine Tapal on läinud vahelduva eduga. “Omadega oleme majanduslikult ikka välja tulnud,” lisas ta.

Vuksi ütlust mööda kurdavad inimesed, et Rakveres ei sobi ööklubi Exclusive filmide näitamiseks. “Ööklubi saali tagaosast ei näe midagi,” teadis kinomehaanik oma kogemustest rääkida.

Inimesed vajavad kino

Vastates küsimusele kino vajalikkusest, tugines Rakvere linna kultuurinõunik Marika Vernik suvel Lääne-Virumaa Keskraamatukogus korraldatud rahvaküsitlusele.

Inimestele vajalike kultuurirajatiste pingereas asetasid küsitlusele vastanud inimesed kino kolmandale kohale. Suur ekraan jäi alla teatrile ja raamatukogule, edestades mõne häälega kunstigaleriid.

Vernik märkis, et inimesed heitsid küll Rakvere kinole ühte ja teist ette, kuid sellegipoolest eelistasid nad filmi vaatamist kunstigaleriile.

Ööklubis Exclusive tegutsevale Rakvere ainsale kinole heitsid külastajad ette, et seal näidatakse vähe väärtuslikke filme. Ka jõuavad inimeste hinnangul linateosed Rakveres ekraanile liiga hilja. Rahvaküsitluse vastustes nuriseti ööklubi tingimuste üle, mis ei sobi filmi vaatamiseks.

“Vaatamata sellele on kino kindlasti vajalik,” võttis Vernik kokku rahvaküsitluse tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles