Einar Vallbaum: Venemaa - võimaluste turg

Einar Vallbaum
, Lääne-Viru maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Mõni aeg tagasi kohtusime Lääne-Virumaa põl­lumajandusettevõtjate ja põllumajandusminister Helir-Valdor Seederiga, et arutada nii valdkondlikke probleeme kui ka kõnelda perspektiividest ja võimalikest arengusuundadest.


Eelmine aasta oli põllumajandussektoris tegutsejatele väga raske. Madalad toetused, võr­reldes muu Euroopaga kordades väiksemad subsideerimised ja sõda piimahindade ümber, klientide tasumata arved ning tagasimaksmist vajavad laenud koos ebakindluse ja teadmatusega tuleviku suhtes panid kohalikud ettevõtjad nii majanduslikult kui vaimselt üsna raskesse seisu.



Paljud põllumajandusettevõtted üle Eesti lõpetasid oma tegevuse ning enamik püüdis ots otsaga kokku saada ning loota tuleviku peale. Piimahindade tõusu võib eeldada, samuti loota toetuste kasvule või investeeringutele.



Riiklik poliitika


Kuid virulase jonnakusega ot­sivad Lääne-Virumaa ettevõtjad uusi lahendusi ning võimalusi, tundes huvi uute turgude, ennekõike avara Venemaa turu vastu.


Senini on üsna edukalt põllumajandusettevõtluse valdkonnas sel suunal tegutsetud seaekspordi puhul. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi hiljutine ajaloolise märgiga kohtumine Venemaa põllumajandus­ministri Jelena Skrõnnikuga suu­rendab lootust Venemaaga kaubandussuhete elavdamiseks ning lisaks prae­gusele sealiha eks­pordile on mä­rke ka toorpiima ja tõuloomade turustamisest.



Riskid, millest seoses Vene turuga palju on kõneldud, seisavad suures osas siiski riikliku poliitika taga. Heanaaberlikud suhted on eesmärk, mida püüelda, et oma riiki ja rahvast vähegi aidata ettevõtluses edasi ning kriisist välja.



On kahetsusväärne, et elussigade müümisel Venemaale, kus Lääne-Virumaa ettevõtted senini edukalt tegutsesid, hakkas sellest aastast kehtima 40% tollimaks senise 5% asemel. See toob kaasa hindade languse ning tõenäoliselt võivad hinnad langeda ka Eestis.



Tarbijale on see küll meelepärane, kuid mitte ettevõtetele, kes seetõttu oma tegevust peavad piirama, mõjutades seeläbi ka töökohtade olemasolu ja kogu ettevõtlus- ning teenindussektorit.



Euroopa huvi


Eesti ettevõtted on seoses riikliku poliitikaga sundseisus. Head suhted meie jaoks väga tähtsa kaubanduspartneri Venemaaga annaksid aga tõuke kriisi maandamiseks ning tooksid tõenäoliselt ka enam investeeringuid.



On ettevõtteid, kes näevad kas või Venemaalt tooraine sissetoomises, siinses tootmises ja toodete Euroopasse eksportimises suurt perspektiivi.



Lisaks Eesti hu­vile võiks ka Euroopal olla oma huvi Eesti hea kaubandusli­ku ja majandusliku läbisaamise vas­tu Venemaaga, et kasutada Ees­ti asupaika Venemaa turu läheduses ning saada seega selgemat ülevaadet ja kontrolli nii ma­janduslikus kui poliitilises plaanis.



Oleme Lääne-Viru maavalitsuses püüdnud Venemaa suunas tegutseda nii turisminduses, ettevõtluse ja partnerluse valdkonnas kui ka poliitiliste suhete loomisel ning olen veendunud, et kahepoolsed suhted avardavad võimalusi nii meie piirkonna kui ettevõtluse arenguks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles