Palju maksab Vallimäe Tarvas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tarva pronksskulptuuri maksumuseks on 1,2 miljonit krooni. Selle raha kannab Rakvere linnavalitsus skulptor Tauno Kangro arvele ning kunstnik organiseerib selle eest kuju valmistamise. Ainult skulptuuri valmistamiseks vajaminev raha loodetakse kokku saada annetustest.

Eraisikute ja linna raha

Rakvere linnapea Matti Jõe sõnul oli eilse seisuga laekunud Tarva fondi 800 000 krooni, sellest on eraisikud annetanud 90 000. Kuu ajaga on lisandunud 111 eraisikust toetajat. Lisaraha loodetakse saada veel Rakvere juubelipidustustel müüdavast Viru õllest, mille igalt müüdud liitrilt jääb Tarva toetuseks kaheksa krooni. Jõe sõnul on veel mitu firmat langetanud põhimõttelise otsuse toetada Tarva rajamist.

Järgmisena linna eelarvest tulevad kulutused. Tarva kuju juurde viiva trepi ehitamine maksab 365 350 krooni. Abilinnapea Peep Vassiljev ütles, et eraldi lisandub siia trepiastmete hind. Üks puust sügavimmutatud puitaste maksab 296 krooni. Astmeid on kokku 102.

Tarva monoliitne alus maksab 164 775 krooni. Tarva transportimine Tallinnast Rakverre ja mäele oma kohale tõstmine läheb aga linnale maksma 50 000 krooni.

Parkimisplatsi laiendamine toimub tuleval aastal ning tulevasse aastasse võib ilmselt jääda ka kuju valgustuse valmimine.

Miks ikkagi 1,2 miljonit

Algselt pidi skulptuur maksma 400 000 krooni. Eelmise aasta märtsis otsustasid aga Tauno Kangro, arhitekt Enn Rajasaar ja linna kunstnik Priit Verlin, et kuju tuleb umbes 50% suuremaks teha. Verlini sõnul ei pääseks Tarva liiga väike figuur mõjule.

Seoses skulptuuri mõõtmete suurenemisega tõusis ka selle hind. Verlini väitel ütles Kangro talle, et ARS Monumentaal, kes kuju pronksi valab, nõudis oma monopoolset seisundit ära kasutades juurde 800 000 krooni. Tehas põhjendas hinnatõusu kuju detailide liiga suurte mõõtmetega ning sellest tuleneva lisatööga. Verlini andmetel tehas Kangrole mingeid hinnakalkulatsioone ei esitanud. Lähim teine tehas sellesama töö tegemiseks asub Leedus. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles