Võsu supelranda pärjati esmakordselt sinilipuga

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile otsustas rahvusvaheline komisjon anda Võsu rannale kvaliteetset looduskeskkonda tähistava sinilipu, mis heisatakse eeloleval laupäeval.

Eestis lehvivad sinilipud juba Pärnu rannas ja jahisadamas, Roomassaare ja Lohusalu sadamas ning Pühajärve supelrannas. Esimest korda Võsu rannale antud sinilipp heisatakse laupäeval kell 16 rannahooaja avamisel.

Sinilipu liikumise koordinaator Eestis Kaja Pirnpuu ütles uudisteagentuurile BNS, et Võsu rannas on kohalik omavalitsus teinud ära fantastilise töö. Tema hinnangul ei ole Eestis Võsu kõrval teist sellist randa, mis oleks teinud nii suure hüppe paremuse poole.

Võsu randa on rajatud laudtee invaliidide ja lapsevankrite tarvis, puhkajaid ootavad riietuskabiinid, dushid, tualetid ja mänguväljakud.

Salapärane rahaallikas

Vihula vallavanem Enn Siska ei peljanud, et vandaalid tehtu, näiteks invaliididele ja lapsevankritele mõeldud puust tee ära lõhuvad. Ta viitas juba kuu aega vallas tegutsenud kahele politseikonstaablile, samuti kokkuleppele, mille järgi vaatavad suvel Vihula vallas, sealhulgas Võsul avaliku korra järele lisapolitseijõud.

Siska tunnistas, et ei oska nimetada rannas tehtu maksumust. Tema andmetel taotleti vahendeid mingilt fondilt, samuti eraldas vald raha oma eelarvest. Vallavanem ei teadnud öelda ei fondi nime ega kohaliku omavalitsuse osaluse suurust Võsu ranna korrastamisel.

Rahaküsimustele ei nimetanud Siska suurusjärkugi. “Jään kahjuks vastuse võlgu,” sõnas ta.

Valla juht märkis, et tööd ranna korrastamisel jätkuvad. Kavandatud on ehitada juurde pesemiskohti ja tualette.

Vihula eksvallavanem Tõnu Ammussaar rääkis, et enne tema kohalt tagandamist tänavu kevadel oli Võsu ranna korrastamiseks eraldatud raha ainult valla eelarvest. “Mingit fondi siis ei olnud,” lisas ta.

Ammussaare kinnitusel ei olnud ühestki fondist juttu ka üleeile peetud Vihula vallavolikogu istungil, küll aga räägiti seal muu hulgas rannast ja sinilipust.

Eksvallavanem Tõnu Ammussaar kiitis Võsu randa. “Seal on tõesti ilus,” avaldas ta tehtule tunnustust.

Sinilipp ohus

Vihula praegune vallavanem Enn Siska ütles, et Võsu rand on ametlikult avatud alates esmaspäevast, s.o 10. juunist.

Virumaa tervisekaitsetalituse Lääne-Virumaa osakonna juht Sirje Nõmtak kinnitas eile pärastlõunal, et maakonnas pole praegu ühtegi ametlikult avatud randa.

Seaduse järgi peab kohalik tervisekaitsetalitus andma enne ranna ametlikku avamist oma nõusoleku, kontrollides eelnevalt, kas seal on täidetud kõik nõuded. “Pesemisvõimalused, joogivesi, tualetid,” tõi maakonna tervisekaitsjate juht näite.

Nõmtaki ütlust mööda pole tema ametkonda tänavu Võsu randa kutsutud. Maakonna tervisekaitsetalitus on alates maist omal algatusel võtnud sealt mereveeproove, mis seni on olnud korras.

“Eks me jõua seda teha,” kommenteeris Vihula vallavanem Enn Siska maakonna tervisekaitsetalituse juhi nimetatud toiminguid, mis on vajalikud ranna ametlikuks avamiseks.

Sinilipu liikumise koordinaator Eestis Kaja Pirnpuu ütles Virumaa Teatajale, et kui rand pole ametlikult avatud, siis sellele lippu anda ei saa. “Loomulikult ei saa seda siis teha,” sõnas ta.

Pirnpuu tunnistas, et sinilipu määramise komisjon ei nõudnud Vihula vallavõimudelt dokumenti Võsu ranna ametliku avamise kohta, vaid piirdus vallajuhtide suusõnalise kinnitusega, et rand on ametlikult avatud.

Pirnpuu lubas Võsu ranna väidetavat ametlikku avamist lähemalt uurida.

Tema hinnangul võidakse sinilipp ära võtta, kui selgub, et rand polegi ametlikult avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles