Tammepuust rüütel kaitseb tormide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Salla mõisapargis on valmimas nelja meetri kõrgune puuskulptuur Vana-Liivimaa ühest kuulsamast ordumeistrist (1494-1535) Wolter von Plettenbergist. Kuju saab mälestuseks eelmisel suvel tormis langenud pargipuudele.

Tormi poolt maha kukutatud vana tamm tõsteti mõned meetrid eemale ja Rakke vallavalitsus otsustas lasta tammest teha puuskulptuuri, mis saab nimeks “Plettenbergi rüütel”.

Nüüd jändab teist nädalat järjest hommikust õhtuni vana tammega puuskulptor Urmas Rauba.

Kõigepealt tegi Rauba suurema töö ära saega, siis peenemalt freesi ja liivapaberiga.

Skulptor uuris enne tööle asumist nii vanu pilte kui ka fotosid raudrüüdest, et saada pilt ühest stiliseeritud raudrüütlist. “Meil ei ole mingeid konkreetseid andmeid, mismoodi nägi tegelikult see mees välja, missugust rüüd ta kandis,” rääkis Rauba.

Puuskulptuur on asetatud liivapadja peale, et külm ei hakkaks teda liigutama. See immutatakse läbi pinotexiga, et ta peaks vastu ja jääks hele. Vastasel korral tõmbub see aastatega täiesti mustaks.

Salla küla mees Hando Kuntro jutustas, et Plettenberg oli Liivimaa ordumeister, kes oma külaskäigul Sallasse istutas mõisaparki tamme, mis lagunes paarkümmend aastat tagasi ligi poole aastatuhande vanusena.

Skulptuur jääb sümboolselt hoidma kinni järgmisi torme. “Plettenberg oli ju vasallide rahuvahendaja meie tänapäeva keeles,” lisas Kuntro.

Kuju peaks valmis saama homme ja esmaspäeval on selle pidulik avamine.

Hando Kuntrol, kes on Salla pargi hooldaja, on plaanis täita Plettenbergi istutatud tamme juurekoht liivaga ja istutada sinna sisse liivatee. Juba on vanast juurest kasvanud ka kaks tammevõsu. Kumb ilusama võraga tuleb, see jäetakse parki kasvama.

Keeristorm võttis eelmise aasta suvel Salla mõisapargis maha väga palju puid.

“Kui ma siia parki tulin, siis ei saanud nutta ka,” meenutas Hando Kuntro. “Nii troostitu pilt oli.”

Salla parki veeti ka suured mullahunnikud, sest eile hakkasid õpilased ja töötud pargi maapinda tasandama. Neile asusid appi ka Salla Mõisanaiste Seltsi liikmed, keda on kokku 20 ringis.

Hiljem tuleb parki dendroloog, kes ütleb, milliseid puid veel maha tuleks võtta ja kuhu milliseid juurde istutada.

Salla pargis asub ka renoveeritud Salla mõis, kus on kodu leidnud Salla Põhikool ja raamatukogu. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles