Juhtkiri: Näpud mulda!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapsas.
Kapsas. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Paljudel aiapidajatel on esimesed kevadkülvid juba tehtud ning kogetud rõõmu niiskest mullast nina välja pistnud rohelistest idulehtedest.


Seemnete valik poes on rikkalik, ei pea piirduma ainult vanade heade tuntud porgandi- ja peedisortide kasvatamisega, leiab igasuguseid huvitavaid köögi-, juur- ja muid vilju, millega oma söögilauda rikkalikumaks teha ning ühtlasi aiapilti rikastada, sest paljud söödavad viljad pakuvad kasvades ka silmailu.



Vahepeal murus olnud köögiviljamaale tehakse taas peenraid ja istutatakse marjapõõsaid, ehk pannakse isegi kirsipuu kasvama - kevaditi kaunis vaadata ja suviti mõnus punaseid marju mekkida.



Viiendik Virumaa Teataja veebiküsitluses osalenutest plaanib tänavu panna kasvama rohkem juur- ja köögivilju kui mullu.



Aga igaühel ei ole paraku oma aialappi, kuid paremal juhul on rõdu ning kindlasti aknalaud. Aknalaual saab edukalt kasvatada maitsetaimi ning rõdul pottides tomatit ning kastides salatit ja maitserohelist.



Kel tahtmist, leiab kindlasti mõne tuttava, kes on nõus oma aiamaal mõne peenrajupi kasutada andma või koguni terve aia välja rentima.



Ja miks mitte taaselustada linnaümbruses aianduskooperatiive, kus korterielanikud saaksid endale koos turvamisteenusega rentida maalappe, rajada peenraid, panna püsti kasvuhoone ja ehk ka mõne väikese aiamaja ning nautida nii rohimise, aktiivse puhkamise kui viljade maitsmise rõõme.



Sest mis saab olla parem värskest toodangust, mis maitseb juba seepärast paremini, et on tervislik ja enda kasvatatud.

Iga aastaga lähevad üha enam hinda oma keedetud moosid-kompotid-hoidised. Olgu siis argumendiks hinna ja kvaliteedi suhe või lihtsalt teadmine, mida sa täpselt sööd, sest enda valitud on kõik seemnest kuni väetiseni.

Lisaks rõõm oma kätega tehtust - alates taimede istutamisest ja lõpetades marjade purkipanekuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles