Kevad toob endaga uued ja huvitavad seemnesordid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurga aiakeskuse klienditeenindaja Veronika Valge näitab seemnete rikkalikku valikut.
Nurga aiakeskuse klienditeenindaja Veronika Valge näitab seemnete rikkalikku valikut. Foto: Meelis Meilbaum

Algav kevad toob lisaks kohustuslikele aiatöödele endaga kaasa ka uusi seemnesorte, mida usinamad aiapidajad on endale juba varakult varunud.


Nurga Aiakeskuse klienditeenindaja Riina Mitt rääkis, et sellel kevadel on igasuguseid seemneid väga rikkalikult ning müüki on tulnud uusi ja huvitavaid asju.


"Olen pannud tähele, et inimesed on hakanud rohelist tarbima. Häs­ti palju ostetakse salatiseemneid," kõneles Mitt.

Kõiksuguseid salatisorte on muidugi ka palju müüki tulnud. Väga populaarsed on salatiseemnete segud, kus ühte pakki kokku pandud koguni kolme sorti salati seemned.

Sellised viiemeetrisel lindil seemnesegud on kasutust leidnud koguni ilutaimedena lillepeenardes.

Täpselt samasuguse segu leiab ka rediseseemneid - ühes pakis on nii pikliku, ümara kui ka värvuselt valge redise seemneid.

Riina Mitt arvas, et seemnesegud ongi eelistatud just seepärast, et siis pole aiapidajal vaja osta kolme eraldi pakki, ta saab eri sordid ühest pakist kätte.

Uus ja huvitav on suuresaagiline hernes, mis erineb vägagi varasematel aastatel müügis olnud hernestest. Selle magusa sordi eripära on see, et ühe varre otsa kasvab mitu kauna.

Samamoodi on müügis suuresaagiline põlduba, mille ühe kauna pikkus on kuni 40 cm ja seetõttu annab palju saaki.

Muskaatkõrvitsa seemneid ostetakse Miti sõnul juba seepärast, et selle välimus on oranž ja kuju veidi teistsugune kui kõrvitsal, millega me harjunud oleme.


"Kui on ikka hästi rammus pinnas, on head saaki oodata, sest muskaatkõrvits kasvab hästi suureks," rääkis klienditeenindaja.

Peete jm tuleb uuemaid sorte jällegi vähem. Riina Mitt teadis nimetada ühe uue porgandisordi, mis on näiteks seest triibuline, mitte tavapäraselt ainult oranžikas.


"Kurkidest nõutakse vanu ja järele proovitud sorte. Tänavu küsitakse hästi palju "Agnest", see on selline väikseviljaline, kibeainevaba ja isetolmleja," tõi Mitt välja inimeste eelistusi.

Räpina aianduskooli aiandusõpetaja Tiina Paasik ütles, et praegu on hea aeg külvata paprika-, tomati-, baklažaani-, porrulaugu- ja selleriseemned, sest nende köögiviljataimede ettekasvatamiseks kulub 50-60 päeva.


Seemned võib külvata külvikastidesse, turbatablettidesse või kassettidesse.


Aiaärist soovitab Paasik osta puhitud seemned. Ka kasvuturba võiks osta, enne kasutamist sellele liiva lisada, segada ja niisutada eelsoojendatud veega.
Külvid vajavad idanemiseks kõrgemat temperatuuri (20-25 kraadi), siis idanevad seemned kiiresti ja ühtlaselt.

Kui tõusmed on tärganud, tuleb temperatuuri alandada päeval 12-18 kraadini, öine temparatuur peaks olema
10-12 kraadi.

´

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles