Katrin Reimuse novelliõnned jutustavad oma lugu filmis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Reimuse novellikogu "Õnnelikud inimesed" inspireeris Jaanus Lekki filmi tegema.
Katrin Reimuse novellikogu "Õnnelikud inimesed" inspireeris Jaanus Lekki filmi tegema. Foto: MEELIS MEILBAUM/ VIRUMAA TEATAJA

Viis lugu Katrin Reimuse novellikogust "Õnnelikud inimesed" jõuavad Rakvere reaalgümnaasiumi videostuudio ja Rakvere teatri koostöös aasta lõpuks kinolinale.


Viis novelli mullu ilmunud kogumikust "Õnnelikud inimesed" jäädvustab filmilukku Rakvere reaalgümnaasiumi videostuudio. "Seda toetas väga toona veel elavate kirjas olnud kirjanik Katrin Reimus," meenutas filmi produtsent Jaanus Lekk.
Raamatu novellid on Leki hinnangul stressivabad.

"Pinget siin ilmas on niigi palju, lugedes "Õnnelikke inimesi" tekkis kohe tahtmine need kinolinale tuua," oli tal soov seda tunnet rohkemateni viia.

Neljateistkümnest novellist kirjutas ta stsenaariumi kuuele. "Kirjanik ise soovis ühe välja jätta," teadis Lekk. Tänu sellele on tal ka turvalisem neid novelle filmida. "Mul on kindel tunne, et ma ei vea teda alt."

Teatri tugi

Jaanus Lekk tahab filmiga avaldada postuumselt tunnustust oma kirjanikust kooliõele ja tema lähedastele. Leki sõnul on igas Katrin Reimuse novellis midagi nukrat, kuid siiski lootustandvat.

"Olgu raske haigus või teised eluraskused - tegelane leiab alati positiivse lahenduse. Kus on inimesi, seal on õnne ja õnnetusi ja lootust," mõtiskles ta.
Palvele osaleda selles tasustamata projektis andsid kohe nõustuva vastuse nii Rakvere teatri näitlejad kui juhtkond. "Ilma teatrita ei teeks ma soovitust veeranditki ära," sõnas Lekk.

Rakvere teatri direktor Joonas Tartu võttis teatri nõusoleku kokku lühidalt: "See on meilegi oluline, et film teoks saaks."
Tartu kinnitusel üritab teater alati kohal olla ja nõu ja jõuga abistada seal, kus luuakse midagi vajalikku.

Veel tähtsam on see ajal, mil inimestel tuleb igapäevaelus toime tulla paljude raskustega.
"Kultuuril on oluline roll, et saaksime üle negatiivsetest asjadest," lisas ta.

Lekk on väga rõõmus, et näitlejatele see idee armsaks sai. "Nende enda töögraafikud on ju väga tihedad. Pealegi on tegemist täiesti nulleelarvelise filmiga," arvas ta.
Esimeste võtetega alustab filmigrupp 7. aprillil salongi Revaalia juures asuvas eramajas, kus üles võetakse novell "Saapad". Peale Ülle Lichtfeldti teeb selles kaasa ka teatri direktor Joonas Tartu.

Võtteplatsidena kasutatakse näiteks Lääne-Viru keskraamatukogu, kus filmitakse novellid "Kunstiteos" ja "Kleit".

Lisaks raamatukogule filmitakse veel mitmes kohas Rakveres. Võttekohti otsides kaaluti alguses tegevuspaigana ka kirjaniku kodulinna Kundat, kuid see oleks näitlejatele filmis osalemise väga keeruliseks teinud.

Näitlejad on Jaanus Leki hinnangul südamega asja juures ja jaganud häid soovitusi - näiteks Helgi Annast, kes mängib novellis "Jõuluõhtu", soovitas ise võttekohana linnakodaniku majamuuseumi.

Tegevnäitlejate kõrval astub üles ka Rakvere gümnaasiumi õpilane Ringo Ramul, kes mängib Volli Käro ja Liisa Aibeliga novelli "Normaalsed inimesed" põhjal vändatavas lühifilmis.
See võetakse viiest novellist viimasena üles siis, kui puud juba lehes.

Valmib aasta lõpus

Jaanus Leki sõnul kõnetavad Katrin Reimuse tekstid paljusid inimesi, sest räägivad eesti elust ja eestlastest liialdamata ja ausalt.

Nii tunnistas ta, et Reimuse romaan "Kus tramm ei käi" tekitas temas mõtteid, et ühel päeval võiks ehk seegi tekst inimestele kinolinalt oma lugu jutustada.

Novellide põhjal stsenaariumi kirjutades Lekk lugu ei muutnud, kuigi täiendusi ikka tuli. Dialoogi on pisut kohendatud, aga see on igati loogiline, sest raamat ja film on erinevad.
"Ma ei taotle sellega kasumit. Kui sealt piletitulu tulebki, siis kasutatakse raha sihtotstarbeliselt."

Nimelt plaanib Lekk valminud filme levitada DVD-kujul ka raamatukogudes ja koolides, et sel moel raamatut tutvustada.

Kes filmidele muusika kirjutab, on hetkel tema ütlusel läbirääkimiste küsimus.
"Originaalmuusika annaks kindlasti filmile õnnelikuma kihi," eelistaks Lekk seda mõne juba tuntud muusika kasutamisele.

Novellide põhjal tehtud film linastub detsembris kirjaniku surmaaastapäeval.

Film

• Valmib novellikogu "Õnnelikud inimesed" põhjal, mille autor on Katrin Reimus (23. veebruar 1961-10. detsember 2009).
• Stsenarist, režissöör, operaator, monteerija, produtsent Jaanus Lekk.
• Osades: Helgi Annast, Tiina Mälberg, Toomas Suuman, Margus Grosnõi, Ülle Lichtfeldt, Erni Kask, Peeter Rästas, Liisa Aibel, Volli Käro jt.
• Kunstnik: Heidi Reisi.
Filmitegu saab jälgida aadressil http://jaanuslekk.sauropol.com/onnelikud-inimesed/


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles