Rakvere avaturu viimine uude kohta venib veel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki Rakvere turu rendilepingu kohaselt pidi 1. märtsiks olema Gea pood lammutatud ja turuletid ära viidud, andis linnavalitsus selleks paar kuud lisaaega.

Varem vastuvõetud otsuse järgi pidi Oleg Grossile kuuluv Gea kauplus ja linnale kuuluvad turuputkad-letid olema lammutatud 1. märtsiks. Oleg Gross tegi aga linnavalitsusele taotluse pikendada avaturu tegutsemisaega selle praeguses asukohas tänavu 1. juunini.

Selle taotluse tingis ärimehe sõnul ilmastik, sest uut turuplatsi tema eramaal Laada tänavas Turu Kaubamaja vastas pole võimalik lihtsalt praegu asfalteerida.

Rakvere abilinnapea Matti Jõe ütles, et linnavalitsus Grossi palutud tähtajaga ei soostunud ning otsustas, et suurärimehe firmal tuleb töid forsseerida, et turg koliks ära hiljemalt 1. maiks. Jõe ütles, et tagant sunnib kiirustama kesklinna detailplaneeringus ette nähtud Kastani tänava läbimurre üle Turu Platsi Laada-Põik tänavasse.

Oleg Gross ütles, et sisuliselt andis linnavalitsus oma üleeilse otsusega kõik looduse kätesse. “Ma niikuinii forsseerin, kuid külmaga ju ei asfalteeri. Kui loodus lubab, siis jõuan,” tähendas ta.

Ka Matti Jõe on nõus, et uue avaturu ehitustööd teisele poole Laada tänavat jäid sügisel hiljaks, pealegi läks sügis mullu kiiresti üle talveks, mis omakorda on olnud väga pikk ja karm.

“Pahatahtlikkust pole kellelgi,” aktsepteeris Gross samas linnavalitsuse otsust, kuid meenutas, et juba varem on kesklinna detailplaneeringuga “metsa pandud”.

“Iga inimene võib ette kujutada, kuidas see avaturg sinna promenaadi ja Turu Kaubamaja vahele, kuhu see algul planeeriti, oleks sobinud ja mahtunud,” ironiseeris Gross, kes tuli tollal linnale vastu ning hakkas kompromissina turgu rajama oma üle tee asuvale krundile, kuigi vahepeal kaaluti üldse turu viimist kesklinnast välja.

Et linnavolikogu venitas detailplaneeringu kinnitamisega, sai Gross uue avaturu jaoks ehitusloa siis, kui pakane juba paukus. “See oli meeletu masinate lõhkumine,” kirjeldas Gross talviseid ettevalmistustöid.

Oleg Gross pole kindel, et uue turu asukoht ka 1. maiks valmis saab.

“Kui linn ei taha pikendada, lükaku turg kokku,” ütles Gross, kelle sõnul on tema ärihuvid avaturul kadunud. “Tegelen sellega vaid inimlikkusest, et inimestel oleks tööd ja et nad saaksid sealt odavat kaupa. Sellel on sotsiaalne taust.”

Laada tänavas on ärimees valmis saanud uue avaturu administratiivhoonekese. Lisaks tuleb plats, kus inimesed saavad oma kaupa müüa, lette sinna ei püstitata.

Kui avaturg peaks kunagi kaduma, teeb Gross platsist tasulise parkla.

Aarne Mäe, Valdo Einmann

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles