Rakvere saab modernse keskväljaku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Kohas, kus praegu kasutatud rõivaid müüakse, hakkab idee järgi tulevikus linlaste meeli liigutama purskkaev.Rakvere linn kavandab turuplatsile kahe pangamaja vahele ekstravagantse keskväljaku rajamist, mille eskiislahedus läheb peatselt avalikkuse karmi kohtu ette.

Rakvere abilinnapea Matti Jõe sõnul algatas volikogu ala kohta mõni aeg tagasi detailplaneeringu ja lähemal ajal algab selle avalik arutelu.

“Kui see ajaliselt klapib, peaks detailplaneering järgmises volikogus kinnitatama,“ rääkis Jõe.

Keskväljaku valmisehitamine läheb hinnanguliselt maksma 4,2 miljonit krooni, milleks kasutatakse laenuraha.

Purskkaev, kivikuhi ja murumägi

Väljakut hakkavad ilmestama huvitava kujuga valgustid, purskkaev, jõulukuuse koht, pingid, raudkividega kaetud sõõrid, samuti puidust alused, millele saab paigutada välikohviku laudasid või kasutada estraadiks.

Peamine muudatus on see, et tsementkiviparketi asemel katavad väljakut toonitud valubetoonist detailid, mis on jagatud väiksemateks fragmentideks. Võimalik, et nende detailide servadesse rullitakse muster kas Rakvere vapist, Tarvast või millestki muust.

Väljakule tuleb ka omanäoline raudmunakividega kaetud küngas, mis hoiab au sees ajaloolist munakivikatet, samuti Vallimäele viitav muruküngas. Kogu väljakut ümbritseb kõrghaljastus.

Et Hansapanga ette jääva maa müümiseks pole olemasolevate seisukohtade järgi aeg veel küps, eraldatakse see keskväljakust kaldpinnaga haljastusega. Ala hakatakse kasutama ajutise parklana ja sinna ehitatakse korralikud peale- ja mahasõidud.

Abilinnapea sõnul saab keskväljaku ehitamisega alustada juulikuus, mil liiklus Kastani tänava pikendusel Laada tänavasse juba toimib. Parkalist üle Koidula tänava tulev pikendus Laada tänavasse suletakse, sest see jääb keskväljaku servaosaks.

Endine linnakunstnik Priit Verlin, kes oli kunagi ka keskplatsi idee väljapakkumise juures, ütles, et lahendus on põnev ning ta ootab pikisilmi selle valmimist.

“Tegu on ühe huvitavama linnasüdamega,” kiitis Verlin, kelle sõnul on moderne linnakese tugevaks vastukaaluks vanadele linnusevaremetele. “See on väljak, mis meelitab turiste Vallimäelt ka kesklinna külastama, kui seda ilusasti eksponeerida,” lisas Verlin.

Esialgsed hinnangud vastuolulised

Tänaval eskiisi silmitsenud linlaste arvamused läksid kahte lehte: osa pidas seda mõttetuks raha raiskamiseks, teine pool aga hindas põnevust, mida uus keskväljak linna ilmele annab. Levinud arusaam julgest ideest kipub väikelinnas siiski negatiivset hoiakut kohtama.

Eskiisidega tutvunud vabakutseline muusik ja reklaamitööline Peep Pihlak nimetas ideed täitsa põnevaks: “Paberi peal igatahes suudab see mõttekäik olemasolevat keerulist seisu üksjagu mõtestada. Kuid hea mõte ei tähenda alati, et puhas võit juba taskus.”

Tuleb vaid loota, et teostuse käigus odavuse jaht või muu tarkus oma korrektiive ei hakka tegema, lisas Pihlak.

Rakveres elav soomlane Pauli Koskinen kiitis linnakeskuse julget lähenemist ja modernsust.

“Oleme seda plaani ka oma Soome külalistega varem näinud ning neilegi meeldis selline euroopalik tsentrum,” ütles Koskinen. “Promenaadil on juba nüüd ilus ja seal on hea jalutada, istuda ning tuttavatega kohtuda,” kiitis Koskinen, kelle sõnul võiks aga autod Turu Platsilt eemale hoida.

Kirjastaja Avo Seidelberg jääb aga lennukate ideede suhtes pisut pessimistlikuks: “Minu kujutlusvõime ei suuda seda kosmosemeeste avarust sellel tillukesel platsil ette kujutada. Tüdruk oli ilus, see võiks jääda, pinkidel pole kah viga, aga neid valgusteid kõige oma kandva konstruktsiooniga ei tohiks küll panna.”

Seidelberg märkis, et pilt on petlik: “Turu ümbrusesse on sedavõrd palju erineva arhitektuuriga hooneid ehitatud, et sellist suurt segadust sinna küll vaja ei ole.”

Tema arvates tuleks pigem leida mingi lihtne tasakaalustav lahendus, mis seoks nii ümbritsevaid hooneid kui ka hiljuti valminud promenaadi.

“Veesilma lisandumine on hea mõte. Mul tekib aga küsimus, kas 4,2 miljoni krooni laenuraha kulutamine sellise segaduse tekitamiseks millegagi põhjendatud on,” ütles Seidelberg.

Keskväljaku lahenduse autorid on Villem Tomiste, Ott Kadarik ja Mihkel Tüür Tallinna arhitektuuribüroost Kosmos. Kaks neist meestest on Rakvere kesklinna planeerimiskonkursi võitjad, nii et neile kuulub projekti autoriõigus.

Aarne Mäe, Valdo Einmann

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles