Kultuur: Tanel Padari ja Speed Free viimane vaatus

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Aarne Mäe
Copy


Speed Free andis koos Tanel Padariga viimase kontserdi laupäeval ööklubis Amigo. Foto: Tairo LutterIsegi oma viimast kontserti koos Speed Freega pidi Tanel Padar hakkima uue bändiga Sun, kuid tõeliste proffidena anti üheskoos seegi kord endast parim.

Ansambli Speed Free viimane kontsert koos nende staari Tanel Padariga läks läinud laupäeval Tallinna ööklubis Amigo täie rauaga, kuid oli tunda, et mehed olid juba lahku kasvanud ning vanade sõprade lahkumineku võimalikud valud ammu läbi elatud.

Ära iial ütle iial

Amigo mängu vaheajal kiirustas Padar Suniga teisele üritusele ja otsekui sillaks vana ja uue vahel lõpetas Speed Free melanhoolsevõitu looga, kus lavale jäid vaid solist ja samuti bändist lahkuv klahvpillimängija Ülo Krigul.

Sellega oli üks etapp Eesti muusikaajaloos läbi saanud. Aga nagu ütleb bändi trummar ja manager Vallo Vildak: ära iial ütle iial…

Vallo Vildak lausus, et kindlasti oli viimane kontsert emotsionaalselt teistsugune, kuid nagu ta tavatseb öelda - elu läheb edasi.

Seda sai tunda ka Amigo tänulik publik, kes rõõmsalt Speed Free uue solisti Tony Kolesnyku laulu järgi täiega rokkis. Uus solist laulis kaks lugu - “Ugly” ja “Happy”, kusjuures Padar saatis teda kitarril. “Tipp-topp,” hindas Vildak Tony esimest ülesastumist sellises miljöös.

“Uue solistiga vahetame välja peaaegu kogu repertuaari, kuigi see muusikaline rida jääb samaks. Kontserttegevus jätkub endiselt. Juba ootab stuudiosalvestust esimene uus originaallaul “Before You Go” ning tulemas teisigi,” tutvustas Vildak Speed Free plaane.

“Rahvast palju ja väga hea oli, mulle meeldis,” ütles Tony Kolesnyk ise, kes on koos Speed Freega esinenud juba Saaremaal ja pealinna pubis Guitar Safari.

Neli aastat seiklusi

Neljale aastale tagasi vaadates on meestel mõndagi meenutada. “Meie ühine elu oli ikka täielik rock’n’roll,” märkis bändi basskitarrist Peep Pihlak.

Osa nende meeletusi näiteks mõnel välisesinemisel ei kannata isegi trükimusta. Nalja sai. Ja mitte vähe.

Hinnates viimast nelja aastat, rääkis Vallo Vildak: “See aeg andis palju positiivseid emotsioone. Lavalist powerit sai kogeda üsna tihti. Ja see ongi kõige olulisem.”

Peep Pihlak peab Padari bändi tugevuseks aga samas ka väikeseks miinuseks suveräänse liidri olemasolu. “Plusspoolele langeb see, et Tanel on tõesti andekas, ilus ja kuulus, samas ei saagi isikukesksele kalduv süsteem väga pikka aega efektiivselt toimida,” ütles Pihlak.

Nagu tema, leiavad ka kõik ülejäänud bändikaaslased, et nendest aastatest piisas kõigile. “Et meil kõigil on edaspidiseks vinged plaanid ja väljavaated, siis traagikat ei tasu küll kusagilt otsida,” lisas pillimees.

Kitarrist Sven Randoja, kes Speed Free kõrvalt ka Biscuit Rollers nime kandva koosseisuga mängib, hindab samuti möödunut positiivselt, ehkki, nii nagu elus üldse, tuli ka bändi ajal ette head ja halba. “Tore aeg iseenesest, ja loodan, et Padar areneb edasi,” märkis Randoja, kes pidi nentima ka noore laulja muutumisi väliste tegurite tõttu.

Noore laulja otsingud

Enne Speed Freed laulis Tanel Padar Marek Inno bändis Terved ja Tugevad ja see oli rohkem niinimetatud süldiansambel. Väike-Maarja pereklubi liikmetel on vahest tänaseni meeles, kuidas verinoor ülikonnas Tanel “Valgeid roose” laulis nii, et vanematel daamidel pisarad silmanurka valgusid.

Nüüd on Marek Inno lennuteele lähetanud juba oma teise leiu - Hiiumaalt “eksporditud” Sulo. Tanel Padar aga viskus sirgudes elumere lainetele, võites esmalt veenvalt ETV lauljate konkursi “Kaks takti ette” ja siis Eurovisiooni. Juba pärast seda oldi kindlad, et küllap jääb Padaril Speed Frees kitsaks, ometi ei jätnud ta vanu kamraade ning kuulsuse laineharjal purjetati ühelt keikkalt teisele. Energiat tuli aina juurde ning kitarrilõhkumistest ja laudadel soolotsemistest sai Padari leivanumber. Täna ütleb kooli pooleli jätnud noor staar intervjuudes, et on üha rahulikumaks jäänud, et talle meeldib raamatuid lugeda. Uus bänd ei jäta selleks aga sugugi palju aega.

SPEED FREE:

Hakkas tegutsema selle nime all 6. mail 1999. aastal. Antud välja plaat 2001 “Woman Knows”. Kontserdireise tehti siin- ja sealpool piiri. Seitsmes Vapras jõuti looga “Rock’n’roll is Sleepin’” finaali. Lisaks lugege www.speedfree.net

Tagasi üles