Riiklik abitus: nägijad ei näe pimedate muret

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arstid määravad pimedatele puudeastme vaid paberite järgi ja mõnikord võib pime inimene saada ühes maakonnas diagnoosiks sügava, teisal aga hoopis raske puude.


Pimedatele vendadele Arnold (vasakul) ja Erich Abelile on Rakverre või Tartusse silmatohtri juurde sõit suur väljaminek, sest pilet tuleb osta ka oma saatjale. Foto: Tairo LutterArnold ja Erich Abel on Tapal elavad keskealised kaksikvennad, kel pensionini jäänud kaheksa aastat. Nende jaoks kaheksa hirmpikka aastat, sest mõlemad vennad jäid pimedaks. Erich seitse ja Arnold kaks aastat tagasi.

Abi ööpäevas või ööpäevaringselt

Lääne-Virumaa Vaegurluse Ekspertiisi Komisjon (VEK) määras meestele sügava puude, mis selle aasta märtsis asendati raske puudeastmega.

Tundub, nagu oleks nende nägemine vahepeal hulga paremaks läinud.

“Tervis ei pea olema paremaks läinud - see ei puuduta ainult pimedaid -, vaid puude määramise alused on muutunud, sest määrusi on kolme aasta jooksul korduvalt muudetud,” selgitas Lääne-Virumaa VEK-i kuuluv doktor Henno Kapp.

Selgituseks: keskmine puue määratakse inimesele, kes vajab kõrvalabi või juhendamist väljaspool kodu vähemalt kord nädalas; raske puue on inimesel, kes vajab abi igal ööpäeval; sügava puudega inimesel läheb kõrvalabi, juhendamist ja järelevalvet tarvis pidevalt.

Erich ja Arnold Abel on nördinud, sest puudeastme vähendamine tähendab sotsiaaltoetuse ja hooldajale makstava raha vähenemist. “Viimasel sandil võetakse viimane kopikas ära,” kurtis Arnold Abel.

Abelid kaebasid VEK-i otsuse edasi vaidluskomisjoni. Viimane kinnitas, et tõepoolest on vendadel raske puue ning VEK-i otsus õige.

Doktor Henno Kapp selgitas Virumaa Teatajale, et kuna vennad ei vaja ööpäevaringset kõrvalabi, määrati neile sügava puude asemel raske.

“Nad vajavad abi igal ööpäeval, aga mitte pidevalt ööpäevaringselt, sest on oma seisundiga pimedana kohanenud. Määruse järgi tehakse VEK-i otsus perearsti või eriarsti taotluse põhjal ilma patsiendi läbivaatuseta VEK-is,” rääkis Kapp.

Vennad Abelid ei pea õigeks, et VEK teeb otsuse perearsti täidetud paberite põhjal ilma inimestega kohtumata. “No vaadaku ja uurigu meid igast küljest - me tõepoolest vajame pidevat abi,” on vennad valmis komisjoni ette astuma.

Eesti Pimedate Liidu esimees Ago Kivilo nimetas puudeastete määramist segaseks. “Tean juhtumeid, kui inimestel on täpselt ühesugused diagnoosid ning ühele määratakse raske ja teisele sügav puue,” rääkis Kivilo ja lisas, et valdavalt on Tartu pimedad õnnelikumas olukorras, sest sealsed arstid annavad neile sügava puude, seevastu näiteks Läänemaa ja Lääne-Virumaa pimedad peavad leppima raskest puudeastmest tuleneva toetusega.

Kurjategijale kulutatakse rohkem kui pimedale

“Mis puutub sellesse, kas pime vajab abi ööpäevas või ööpäevaringselt, siis väidaksin, et ka halvatud inimene ei vaja abi ööpäevaringselt, sest mingil ajal ta ju magab ka,” nentis Ago Kivilo.

Tartu VEK-i liige doktor Tiina Varblane ütles Virumaa Teatajale, et nende komisjoni seisukoha järgi määratakse täiesti pimedale inimesele, kelle nägemisteravus on null, sügav puue. “Kui aga inimese nägemisteravus on kas või mõned sajandikud, siis oleme määranud ka rasket puuet. Aga alati tuleb lähtuda individuaalselt,” rääkis dr Varblane.

Pime mees Arnold Abel aga ei mõista, miks eraldab riik ühe vangi ülalpidamiseks viis tuhat krooni kuus ja puudega inimesele, kes oma olukorras süüdi pole, mitmeid kordi vähem.

“Ja ega siis riigi eelarvet saa santide arvelt parandada,” arvab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles