Juhtkiri: Kas Tapa Kommunist või Tapa Edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänane Virumaa Teataja kirjutab esiküljel Suur-Tapa loomise kavast. Suur-Tapa oleks seega Lääne-Viru mõistes suur, 11 000 elanikuga omavalitsus, mis võtaks enese alla Tapa linna, osa Saksi ja Kadrina valda Lääne-Virust ning Lehtse valla Järvamaalt. Võib-olla ka osa Ambla vallast.

Ühelt poolt võttes oleks Suur-Tapal jumet ja rääkida võiks kogunisti tapastamisest. Seega suure transpordisõlme sünnist, kust kiirrongid imekiirelt inimesed nii Rakverre, Tallinna kui ka Tartusse toimetaks. Pealegi oli kunagi Tapa rajoon, tõsi küll - Järvamaa küljes. Tapa on tõmbekeskus, kuid tõmbe piirid peaksid tõesti laienema.

Teiselt poolt põrkab iga haldusreformi kavand emotsioonidele teemal: mis meist küll saab, kui vallamaja teise kohta läheb? Nii arutlejad peaksid esmalt ausalt meenutama, millal nad üldse viimast korda vallamajas käisid. Kas see oli kuu, aasta või viis aastat tagasi.

Liituvate omavalitsuste kodanikel tuleb kõva häälega nõuda, et linna või vallavalitsuse teeninduspunkt peab kindlasti jääma sinna, kus varem oli valitsus. Ning pole põhjust karta, et seda ei arvestataks. Märksa raskem tundub Suur-Tapa loomisel olevat maakonna piiride muutmine, Järvamaa tüki Lääne-Viru külge liitmine.

Tapa initsiatiiv takerdunud haldusreformi paigast nihutamiseks on teretulnud. Lisaks peab Tapa linn oma koha Eestimaal ja Lääne-Virus kindlamalt määratlema. On vaja, et Eestimaa avalikkus teaks Tapast enamat kui vaid anekdooti teemal: kumb oli parem sovjeediaegne lehenimi, kas Tapa Kommunist või Tapa Edasi.

Kui täna oleks valida, siis pigem - Tapa edasi, aga väikese tähega. Sest Virumaa Teataja toetab Tapa meeste edasiminekukava ja hoiab pöialt. Ja seda mitte sõnades, vaid tegudes: lähipäevadel hakkab Tapa linna ehtima Virumaa Teataja suur loosung, tulemas on ka kohtumine Virumaa Teataja lugejatega.

Anname omalt poolt parima ja hoiame leheveerud valla, et debatt Suur-Tapa teemadel toimiks eduka lõpuni. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles