Neeruti maastikukaitseala linnud jõudsid voldikusse

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rukkirääk.
Rukkirääk. Foto: http://bio.edu.ee/

Hiljuti nägi trükivalgust voldik "Mägede linnud", mis annab ülevaate Neeruti maastiku­kaitsealal veerandsaja aasta jook­sul kohatud sulelistest. Kok­ku on voldikus juttu 113 linnuliigist. Voldiku on koostanud Tartu ülikooli bio­loo­gia­teaduskon­na lõpetanud Marek Vahula, kes tegeleb vabakutselisena mit­mesuguste loodusprojektidega.


"Suvehommik äratab, ärkan koos temaga. Peagi olen mä­gedes, peidan jalgratta ja lä­hen jala edasi. Üleval oosiharjal hüüab mänsak koos teis­tega ning teiste seas. Mänsak on mu vana tuttav, me ei kohtu esimest korda. Ajan huuled to­russe ja teen teda järele. Nii algab meie kahekõne keset mä­gede hommikut," kirjutab Vahula sissejuhatuses.



Neeruti maastikukaitseala lindude nimestiku koos kommentaaridega on autor kokku pannud vaatluste põhjal, mis ta on ise teinud aastatel 1984-2009. Veidi on ta abi saanud ka Tiit Randlase diplomitööst "Neeruti salukuusikute linnustik".



Voldik annab iga linnu koh­ta lühiülevaate: kuidas teda ära tunda, kas ta elab Neerutis pidevalt või on harv külaline ja nõnda edasi. Vahula vaatlused näitavad, et aastate jooksul on linnustik Neerutis muutunud, seda eelkõige lageraie tõttu.



"Suurtele lageraielankidele on ilmunud linnud, keda va­rem mägedes nii palju ei elanud - rukkirääk, põldlõoke, pruunselg-põõsalind, punaselg-õgija, kassikakk. Suureks muutuseks on kassikaku arvukuse tõus ja kanakulli arvukuse langus," toob Vahula näiteid.



Voldiku on kujundanud Ave­ri Õun, trükitud on see trü­ki­kojas Agur.



Trükise ilmumise­le aitas kaasa Kadrina vald, kes kandis poole selle väljaand­mise kuludest, ülejäänud summa tuli Vahula enda taskust.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles