Prooviost: Parim puhastaja on harimatt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uut uksematti otsides selgus, et ammutuntud tõhusat harimatti polegi nii lihtne leida, kui arvata võiks.

Harimatt on selline tore asi, mis näeb välja nagu hulk tagurpidi pööratud pesuharju, st lauatükkide külge on kinnitatud poolkõvad plastikmaterjalist harjased. Sarnase põhimõttega täielikult plastmassist valmistatud matid pole kahjuks kaugeltki nii tubli puhastamisvõimega, sest harjased on liiga hõredad ja jäigad.

Omal ajal olid harimatid näiteks koolis ja kui hommikul selle peal minuti jagu tööd teha, siis oli pärast enamikul juhtudel üsna võimatu välis- ja vahetusjalatsitel puhtuse poolest vahet teha. Eriti hea on harimatt sügava mustriga taldade vahelt pori ja lume välja kraapimiseks.

Meenub kuskilt lehest loetud artikkel, kus üks asjatundja rääkis, et selleks, et pori tuppa mitte kanda, peaks uksematte välisukse järel olema mitme meetri ulatuses - alguses need, mis jalanõud puhastavad, pärast need, mis hästi vett imavad ja tallad kuivatavad. Nii et harimatt oleks igati hea algus.

Harimati (mida pole silma hakanud ka suuremate linnade poodides) leidsin lõpuks Rakverest Turu Tarest. Lausa kolmes suuruses ja kahe harjaste värvivalikuga - kas traditsiooniline must või kollase-rohelisekirju. Tallinnas pimedatele tööd pakkuvas firmas valmistatud käsitöö on muidugi kallim kui lihtsamad masinal kootud või kummist valmistatud matid. Väikseim harimatt maksis veidi alla 100 ja suuremad üle 300 krooni. Võrdluseks - kunstmaterjalist kootud väikese mati (sarnase, nagu auto põrandal) saab heal juhul kätte umbes 15 krooniga.

Aga müüja kinnitusel on harimattidel kallimast hinnast hoolimata väga hea minek ja pidevalt neid saada polegi, sest partii müüakse läbi enne uue saabumist. Minul vedas, sain oma kätte.

Eda saapad puhtaks Post

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles