Juhtkiri: Kevadine vesi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reporter.ee

Suurvesi tuleb igal kevadel, see on kindel, küsimus on ainult, et kui palju siis seekord. Eestis on just praegu kevadise suurvee kõrgaeg, jõgede veetase on tõusnud mühinal.


Mitmel pool Lõuna-Eestis on vesi üle ujutanud hoove, ära lõiganud autoteid ning nii mõnelegi üldkasutatavale teele on lisatud tupiku märk - ikka vee tõttu.

Tuhala nõiakaev "keeb" uhkelt üle, Järvamaal Karedal on vallamaja vee alla jäämas, Soomaale tõttavad huvilised, et kasutada viienda aastaaja pakutud mõnusa kanuusõidu võimalust.

Meil Lääne-Virumaal on naabritega võrreldes hulga lihtsam. Aga siingi on vesi näiteks Mahu teele kõvasti liiga teinud ning Pada külas tuli sängist väljunud jõe tõttu inimesi evakueerida.

Lihtsam on seal, kus hooneid ehitades on arvestatud ka loodusega ning majad ei asu potentsiaalsetes üleujutuskohtades.

Kuid nii mitmeski majapidamises on keldrist saanud bassein ja nähakse vaeva vee väljapumpamisega. Keldriomanikel tuleks kindlasti keldris veeseisu kontrollida ja vaadata, et vesi ei pääseks ligi seal ladustatavatele kemikaalidele ning nõnda reostust ei põhjustaks.

Silm tasuks peal hoida ka sellel, et kui hoonesse pääsenud vesi ähvardab tõusta elektriseadmete, lülitite või seinakontaktideni, tuleb elektrivool kilbist kindlasti välja lülitada.

Kaevuomanikel oleks mõistlik kaevu seisukorda jälgida, kas sulavesi ja pinnavesi pääsevad kaevu seni korras olnud põhjavett saastama ning kas vee läbipaistvus, värvus, lõhn ja maitse on ikka endised.


Kui midagi on korrast ära, siis end mitte ohtu seada rikutud kaevuvett tarbides, vaid eelistades joogiks tarvitada poest hangitud vett või vähemasti kaevuvesi korralikult läbi keeta.

Arvestades lumerohket talve, on meil sellel kevadel isegi hästi läinud. Päike on kõvasti kaasa aidanud, et uputus oleks väiksem.

Kuid veetase jõgedes tõuseb jätkuvalt ning asjatundjad prognoosivad, et kevadine suurvesi võib kesta veel mitu nädalat. Nii et kannatlikkust!


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles