Terviseamet: viimane aeg on vaktsineerida puukentsefaliidi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
puuk.
puuk. Foto: .

Ilmade soojenemisega on aktiivseks muutunud ka puugid ning terviseameti hinnangul on viimane aeg algust teha vaktsineerimisega puukentsefaliidi vastu.

"Vaktsineerimisega puukentsefaliidi vastu on viimane aeg algust teha. Kel esimesed süstid saadud, peaks mõtlema revaktsineerimisele," kinnitas terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri BNS-ile.

Puugihooaeg kestab Eestis tavaliselt aprillist oktoobrini. Puuk muutub aktiivseks, kui maapinna temperatuur on viie soojakraadi juures.

"Entsefaliiti haigestumise esimesed juhud ilmnevad tavapäraselt mais, aga puukborrelioosi registreeritakse meil aastaringselt," nentis Saluri.

"See ei tähenda küll õnneks, et puugid aastaringselt aktiivsed on, lihtsalt osad haigusjuhud tulevad ilmsiks alles tüsistuste kaudu ja oluliselt hiljem, kui puuk tegelikult nahale sattus."

Möödunud aastal registreeriti Eestis 179 puukentsefaliidi haigusjuhtu ja 1787 puukborrelioosi juhtu.

Puukentsefaliidi vastu soovitab terviseamet kaitsesüstimisega alustada aprillikuus, siis jõuab immuunsus puugiohtlikuks ajaks välja kujuneda.

Vaktsineerimine koosneb kolmest süstist. Kaks esimest tehakse 1-3-kuulise vaheajaga, kolmas kuni aasta hiljem.

Pärast kaht süsti on immuunsus hea, kuid kestab ainult ühe hooaja, kolmas süst pikendab immuunsust.

Iga kolme aasta tagant on aga taas vaja teha üks kordussüst.

Puukborrelioosi vastu Eestis vaktsiini ei ole ning immuunsust haiguse vastu ei teki ka pärast borrelioosi läbipõdemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles