JELD-WEN laiendas Rakvere tehases tootmist

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Koha (vasakul) ja Olari Karlson usuvad, et JELD-WEN pigem jätkab Rakveres laienemist kui et hakkab mingitel põhjustel tootmist koomale tõmbama.
Priit Koha (vasakul) ja Olari Karlson usuvad, et JELD-WEN pigem jätkab Rakveres laienemist kui et hakkab mingitel põhjustel tootmist koomale tõmbama. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Majanduskriisi ajal ei lähe kõigil sugugi halvasti, JELD-WEN Eesti on Rakveres hoopis tootmist laiendanud ja selle aasta kolme esimese kuuga loonud juurde veerandsada uut töökohta.


Rakvere linna suurim tööandja JELD-WEN Eesti suurendas kogu eelmise aasta tootmismahtu ja sama jätkub ka tänavu. Esimeses kvartalis on tööle võetud 35 uut inimest, lahkujaid on samal ajal olnud kümmekond.


Firma finantsjuht Olari Karlson rääkis, et Rakverest on kogu töötajaskonda paraku raske leida. "Toome inimesi lisaks meie maakonnale ka Aserist ja Kiviõlist," kõneles ta.

Töö JELD-WENi tehases käib kolmes vahetuses ja inimesed saavad kohale firma tellitud bussidega.
JELD-WENi Rakvere tehase direktor Priit Koha ütles, et tööpuudus on küll suur, kuid vajalike inimeste leidmine ikkagi raske.

"Päris lihttöölisi me ei otsi, meie seadmed on suhteliselt keerulised," sõnas ta.

Toorainet napib

Olari Karlsoni sõnul on JELD-WENi Rakvere tehases suund valmistoodete tegemisele. "Kui aastate eest alustati, oli valdav pooltoote etteandmine lõpptoote valmistajatele piiri taga, nüüdseks oleme aga tõestanud, et teeme Lääne-Euroopa tarbijate jaoks vastava kvaliteediga tooteid," lausus ta.

"Seeläbi suudame valdavas osas lisandväärtuse valmistootesse panna ja tekitada rohkem SKTd," lisas JELD-WEN Eesti finantsjuht. Ettevõte on majanduskriisi ajal küll järjepidevalt tootmist kasvatanud, kuid negatiivselt on mõjunud puiduhinna tõus ning ees ootab elektrienergia hinna kerkimine.

Priit Koha rääkis, et saematerjali maht turul on langenud, eriti absurdne on tema sõnul aga see, et Skandinaaviast ostetav saematerjal maksab ka koos transpordikuludega mõnevõrra vähem kui Eesti saeveskite pakutav.

Olari Karlsoni arvates tuleks Eestis metsa rohkem maha võtta, sest praegu jääb metsaraie maht oluliselt alla metsa aastasele juurdekasvule. "RMK peaks ka soosima seda, et Eestis raiutud palk jõuaks Eesti tootmisesse, mitte ei läheks toorainena ekspordiks," rääkis Karlson.

"Tahaksime ju olla arenenud riik, mis annab valmistoodangut, mitte arengumaa, mis elatub tooraine väljaveost."

Riigi osa ette­võtluse aren­damisel võiks meeste hinnangul olla oluliselt suurem. "Me ei küsi otsest abi, aga valitsus võiks oma fookust ümber suunata," lausus Olari Karlson. Tema sõnul pakub globaalne majanduskliima jahenemine ka suurt võiduvõimalust, mida Euroopas on oskuslikult ära kasutanud Poola.

"Ka meil on asjad hakanud selles suunas liikuma, et välisettevõtted toovad oma tootmist Eestisse, aga riik oleks pidanud juba varem asja soodustavalt käituma ja Eesti atraktiivsust teadvustama," lisas Karlson.

Priit Koha märkis, et odavast tööjõust enam väga valjuhäälselt rääkida ei saa.

"Paljudel puhkudel on konkurentideks Hiina ja Brasiilia või mõningad Ida-Euroopa riigid, kellega võrreldes ei ole meie tööjõud sugugi odav, aga meie eelis on see, et kui näiteks uksepartii tarneaeg Hiinast või Brasiiliast Lääne-Euroopasse on kolm-neli kuud, siis meie reageerime kahe-kolme nädalaga," selgitas Koha.

JELD-WEN Eesti töötab valdavalt ülemaailmse JELD-WENi kontserni heaks ja seetõttu ei teata firmast Eestis ja Rakvereski kuigi palju.

Jätkuv kasv

Samas teeb Rakvere suurim tööandja koostööd linnaga ja on pannud sellele viimasel ajal üha suuremat rõhku.

"Linna päevadel oleme osalenud juba aastaid, teeme tõsiselt koostööd koolidega, pakkudes õpilastele praktikavõimalusi, abistame koole ka tööõpetuse tundides vajalike materjalidega," loetles Olari Karl­son.

JELD-WEN Eesti sihiks on jätkuv kasv. "Me ei räägi niivõrd üha uute ja uute inimeste tööle võtmisest kui pigem efektiivsemate seadmete muretsemisest, ressursside paremast kasutamisest või tööprotsessi reorganiseerimisest," selgitas tehase direktor Priit Koha.

Rakvere linna serval raudtee ääres valminud uksed lähevad pea kõik ekspordiks üle terve Euroopa.

Viimasteks suur­teks turgudeks, kuhu Rakvere tooted jõudnud, on Suurbritannia ja Prantsusmaa.

Rakveres muudele turgudele müümisega otseselt ei tegelda. "JELD-WENi kontsernil on omad regionaalsed müügiesindused ja sealt tulevad meile tellimused," ütles Olari Karlson.

• JELD-WEN Eesti AS on JELD-WEN Europe'i osa, mis omakorda kuulub maailma suurima ukse- ja aknatootja JELD-WEN Inc. koosseisu.
• Rakveres 1998. aastast asuva tehase peamised tooted on siseuksed ning ukselengid. Tehases töötab kokku ligi 700 inimest.
• Rakveres asub ka ette­võtte Baltimaade müügikontor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles