Vallad ootavad maaomanike makse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tänase seisuga oli Lääne-Virumaa eraisikute ning ettevõtete maamaksu võla kogusumma 4 935 447 krooni.

Maamaks on tasumata 4869 eraisikul ning 409 juriidilisel isikul. 

Enim ollakse maamaksu võl­gu Harju maakonnas - üleeilse seisuga 58 046 802 krooni. Ida-Viru maaomanikud on Harju maakonna järel teised suuremad maamaksuvõlglased, nende võlgade kogusumma oli üleeile 5 608 917 krooni.

"Tegu on kogu maamaksuvõlaga, see tähendab, et siinkohal ei saa rääkida eraldi just 2010. aasta 31. märtsi tähtajaga seoses tekkinud võlast, kuigi suurem osa on muidugi värsked võlad," selgitas maksu- ja tolliameti meediasuhete peaspetsialist Annely Erm.

Maksu- ja tolliameti maksuhaldur soovitab tekkinud võla võimalikult kiiresti tasuda, et summa ei koguks lisaks võlale intressi.

Võlasummale lisandub intress 0,06% päevas, mis on ligi 22% aastas - seega suurem kui enamikul järelmaksudel või kodulaenudel.

Vallad ootavad

Kuna maamaks laekub omavalitsustele, siis ootavad maaomanike ülekandeid pikisilmi eelkõige vallavalitsused, sest valdade eelarves moodustab maamaks tuntava osa.

Viru-Nigula vallavanema Ervins Veitsursi hinnangul on praeguseks Viru-Nigula valda maamaksu laekunud ettenähtust vaid mõni protsent, samas tunnistas ta, et pole veel registrist laekumise väljavõtet teinud.

"Varasemate aastate kogemusest võib öelda, et küll see maks laekub, lihtsalt aega läheb," ütles ta ning lisas, et loodab, et käesoleva kuu jooksul protsent oluliselt tõuseb.

"Talud on ju praegu väga raskes olukorras ning eks kõigil on raha vähe," oli Veitsurs valla maaomanike suhtes mõistev ning lisas, et üldiselt kipuvad võlgu jääma just ettevõtjad.

Laekvere vallavanem Aarne Laas aga hindas maamaksu laekumist heaks: vald on saanud umbes 2,4 miljonit ning esialgu on tema hinnangul puudu veel vaid mõnisada tuhat krooni maamaksu.

"Ehk järgmine kuu laekub," lootis Laas, et ka puudu olev maamaksu summa jõuab enne järgmist tähtaega valla kontole.

"Natukene isegi halb, et nii hästi läheb, tekitab tunde, et raha on palju," lausus Aarne Laas ning lisas, et arvestada tuleb asjaoluga, et kuna maamaksu makstakse tänavu kolmes osas, jääb viimane osamakse, mis oktoobris laekub, esimestest märkimisväärselt väiksemaks.

Eriti just ettevõtjatel tasub tähele panna, et selle aasta algusest kasutab maksuamet ühtset süsteemi, mille puhul on maksed järjestatud kuupäevaliselt ning samakuupäevalised nõuded omakorda hierarhiliselt, mis tähendab, et makse tasumisel on võimalik, et raha läheb juba varem tekkinud maksuvõlgade katteks.

"Kui inimene maksab näiteks maamaksu, aga tal on jäänud eelmise aasta maks tasumata, siis tõesti juhtub, et summa läheb eelmise võla katteks," selgitas Erm.

Võlgnevuse kontrollimine

"Kui inimene pole kindel, et ta pole võlglane, siis saab ta seda hästi lihtsalt kontrollida e-maksuametist või võlapäringu abil meie kodulehel. Tavainimesel tuleb sisestada oma isikukood, ettevõttel registrikood ja kohe on näha, mis ajast ja millised maksud on tasumata, juhul kui neid üldse on," soovitas An­nely Erm kõigil maksuvõla kahtluse korral asja kontrollida ning mitte jääda ootama maksuhalduri telefonikõnet või meili.

Üleeile alustas maksu- ja tolliamet ka 2010. aasta maamaksuvõlglaste teavitamist: väiksemate võlasummade puhul võetakse ühendust telefoni, suuremate korral e-posti teel.

Maksu- ja tolliamet palub ka maksmisel täpne võlgu olev summa üle kontrollida, kuna teatisel märgitud summa võib olla maksmise hetkeks intressi võrra kasvanud ning seega ei pruugi olla enam õige.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles