Nelja Energia toetab Viru-Nigula kogukonda

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome firma toodetud tuulik Viru-Nigulas.  .
Soome firma toodetud tuulik Viru-Nigulas. . Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Reedel asutati Viru-Nigula vallas mittetulundusühing Viru-Nigula Valla Toetusgrupp, mille eesmärgiks on Viru-Nigula valla majandusliku ja kultuurilise arengu edendamine tuulepargi poolt toodetud elektrienergia abil.


Ühtlasi sõlmis Nelja Energia loodud MTÜga annetuslepingu, mille kohaselt maksab tuuleenergia arendaja 5 krooni iga toodetud MWh kohta ühingu plaanide elluviimiseks.

Tuulest toodetud elektrist saadud tulude osalise suunamisega kohaliku kogukonna arengusse loob Nelja Energia Eestis pretsedendi. 

Viru-Nigula Valla Toetusgrupp saab tuuleelektri müügist laekunud tulude näol toetada näiteks energia- ja keskkonnaalaseid projekte ning sotsiaalse iseloomuga tegevusi, ja anda välja stipendiume valla noortele keskkonnaga seotud ideede elluviimiseks.

Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs ütles, et pakkumine taolise toetuslepingu sõlmimiseks tuli Nelja Energia poolt.

"Kas nüüd üllatav, aga igati meeldiv kindlasti," kommenteeris vallavanem, kelle sõnul on Nelja Energia varem vallajuhtidega kohtudes väljandanud seisukohta, et kui eksisteerib kaevandustasu, siis võiks olla ka mingisugune tuuleenergia tootmise tasu.

Nelja Energia OÜ juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul tekib tuuleenergia keskkonna- ja inimsõbralikkusest hoolimata iga tuulepargi rajamise juures varem või hiljem küsimus, mis kasu saab sellest kohalik kogukond.

"On iseenesest mõistetav, et tuuleenergia arendaja panustab kohaliku kogukonna arengu huvides seal, kus arendustegevus elukeskkonda oluliselt mõjutab," ütles Kruus.

Nelja Energia OÜ rajas Viru-Nigulasse 24MW võimsusega tuulepargi 2007. aastal ning plaanib hetkel valda Kunda linna lähistele Ojakülla ka teist, kolme tuulikuga 6MW-list tuuleparki.

Arvestades kahe tuulepargi ligikaudu 80 000 MWh suurust prognoositavat aastatoodangut, panustab elektri tootja kogukonna hüvangusse 400 000 krooni aastas.

Loodud mittetulundusühingu Viru-Nigula Valla Toetusgrupp juhatusse kuulub kaks omavalitsuse ja kaks tuuleenergia tootja esindajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles